Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ljubica prijateljici poslala poruku: “U opasnosti sam!”

16.01.2012. 23:00
Ljubica prijateljici poslala poruku: “U opasnosti sam!”


– Ljubica je odlučila ostaviti Zorana i otići u Švicarsku ili Australiju kako bi započela novi život. Za mog posljednjeg boravka kod nje, u rujnu 2009. godine, porječkale smo se, a onda i pomirile. Tada smo pričale telefonom i doznala sam da su se vjenčali jer je Zoran inzistirao na tome – rekla je Marija Lučić


Svjedočenjem četvorice svjedoka, među kojima su otac i najbolja prijateljica ubijene Ljubice Filipović Sorić (37), na Županijskom sudu u Zadru je nastavljeno suđenje njezinu suprugu Zoranu Soriću (60), umirovljenom pirotehničaru optuženom da se nakon ubojstva prije dvije godine njezina tijela riješio odbacivši ga u kontejner za smeće.
Žrtvin otac Mato Šebeković u svom je iskazu naglasio da je od prvog dana bio protiv kćerine veze sa Zoranom, prije svega zbog velike razlike u godinama i jer je odrastao po domovima i nije imao baš blistavu prošlost. Od tada nije komunicirao s Ljubicom, ali je o njezinom životu i braku saznavao od starije kćeri, Dubravke, pa je tako znao i da ga je željela napustiti. Od nje je saznao i vijest o kćerinoj tragičnoj sudbini, a detalje putem internetskih portala. Kako je ispričao Sudskom vijeću, tog 4. prosinca 2010. godine, kada je Sorić policiji priznao da je Ljubicu udario u žaru prepirke uslijed čega je ona u nespretnom padu udarila glavom o rub kreveta i preminula, on se zatekao u Australiji kod nećakinje Ljubice Bucman.
I Ljubičin otac zaplakao na sudu
– Nećakinja se redovito čula s Ljubicom, znala je za njezine probleme i čak ju je i zvala da s Dolores dođe živjeti k njoj u Australiju, a Dubravka mi je ispričala da joj je Zoran zaprijetio da ga neće napustiti živa – posvjedočio je Šebeković dodajući da zna i da je Ljubica odlazila u posjet rođakinji Ameli u Švicarsku gdje se našla s Ljubicom iz Australije, te da su tada već započele sređivati dokumentaciju kako bi ona otputovala. Napomenuo je još i kako je na taj put Ljubica išla bez Dolores, jer joj Sorić iz straha da se neće vratiti nije dozvolio da ju povede.
– Nakon rastave s majkom mojih kćeri ja sam njih dvije sam šest godina odgajao. Imao sam težak život, ali sada mi je najteže to što ne znam gdje su kosti moje Ljubice. To mi je najdublja rana – sa suzama u očima ustvrdio je otac pokojne Ljubice, a nakon njega na svjedočku klupu sjeo je njezin bivši stanodavac, Antun Šopčević iz Zadra.
On je 2009. godine iznajmio stan optuženom Soriću koji mu je rekao da traži stan za sestru i njezinu kćer. Tek naknadno doznao je da su njih dvoje u ljubavnoj vezi, no smatrao je to njihovom osobnom stvari.
Marija Maja Lučić iz Okučana, bliska prijateljica pokojne Ljubice još iz djetinjstva, a ujedno i posljednja osoba koja je s njom komunicirala, svjedočila je o njihovu prijateljstvu, ali i odnosu između bračnog para Sorić.
– Ljubica je s Dolores zimi dolazila k meni u Slavoniju, a ja s djecom ljeti k njoj na more. Povjeravala mi se i znala sam da ima problema sa Zoranom. Zadnja poruka koju sam od nje dobila, a koja mi je stigla s nepoznatog broja, glasila je: “Majo, molim te nazovi me. U opasnosti sam. Nazovi na moj broj 099”. Odgovorila sam joj da sam taman došla od liječnika, da nisam dobro i da mi pošalje poruku. Nije mi se javila, a ni kasnije na brojne moje pozive – među ostalim, ispričala je bivša vojna policajka. Ova je svjedokinja Sudskom vijeću ispričala i niz intimnih detalja iz života pokojne i optuženog, a za njihovo vjenčanje, svega dva mjeseca prije Ljubičina nestanka, ustvrdila je kako je obavljeno pod svojevrsnom prisilom. Govorila je i o Ljubičinoj sumnji da ju Zoran truje nakon što mu je u džepu jakne pronašla bočicu s nepoznatom supstancom, a u isto vrijeme patila je od glavobolja i imala proširene zjenice što je i liječnicima ostala enigma.
Susjeda čula “gadnu” svađu
– Ljubica je odlučila ostaviti Zorana. Rekla mi je da više ne može s njim i da će otići u Švicarsku ili Australiju kako bi započela novi život. Za mog posljednjeg boravka kod nje u rujnu 2009. godine porječkale smo se, a onda i pomirile u listopadu. Pričale smo dva i pol sata na telefon, a tada sam doznala da su se vjenčali jer je on inzistirao na tome – rekla je Marija Lučić što je isprovociralo optuženog Sorića nakon čega joj je uputio niz pitanja na koje je odreagirala sutkinja Dijana Grancarić smatrajući da zadiru u privatni život svjedokinje.
Bivša susjeda Sorićevih, studentica Ivana Zastavniković iz Našica, jučer je posljednja svjedočila. Živjela je kat ispod njih, no nije ih poznavala.
– Dok sam stanovala u tom stanu jedne sam večeri, između deset i jedanaest sati, čula gadnu svađu. Nisam znala u kojem se stanu to odigravalo, ali su me uznemirile ružne riječi i uvrede koje sam mogla razaznati. Sjećam se da je to bilo negdje pred božićne blagdane i da sam nazvala majku jer me to sve uznemirilo, ali se detalja više zaista ne sjećam – rekla je mlada djevojka naglasivši kako je prvi put o toj svađi iskazivala policiji koji su ju na razgovor pozvali devet mjeseci od samog događaja.
Nakon što je tužiteljstvo zatražilo novo psihijatrijsko-psihološko vještačenje optuženog Zorana Sorića obrazloživši kako prethodno vještačenje nije odgovorilo na ključna pitanja koja se odnose na događaje nakon tragedije kada se optuženik “hladne glave” rješavao tijela, suđenje je odgođeno.