Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Novitet s mirisom kave

16.01.2012. 23:00
Novitet s mirisom kave


Dinamičan, sportski SUV B-segmenta obiluje funkcionalnošću a na tržištu se očekuje do kraja godine


Opel je predstavio prve fotografije malog SUV-a nazvanog Mokka. Opel je prvi njemački proizvođač s predstavnikom u rastućem segmentu malih SUV-ova. Zahvaljujući dužini od 4,28 metara, u Mokku se udobno može smjestiti pet putnika, ispunjavajući pritom Opelovo obećanje kombiniranja privlačnog dizajna s inovativnim tehnologijama i bogatom funkcionalnošću.
– Opel Mokka nasljeđuje sve prednosti tradicionalnih velikih SUV-ova i smješta ih u moderan i kompaktan oblik te nastavlja trend koji smo pokrenuli prije nekoliko godina snažnom burom noviteta. Usto, Mokka predstavlja svježu krv u novom B-segmentu tržišta SUV-ova kojem se u narednih nekoliko godina predviđa značajan rast, rekao je Karl-Friedrich Stracke, direktor Opela.
Opel Mokka spaja funkcionalnost i udoban povišen položaj pri vožnji. Može doći opremljen s pogonom na sve kotače kod kojega se okretni moment, kada je to potrebno, glatko prenosi na stražnje kotače radi boljeg držanja podloge i upravljanja. Dostupna su tri učinkovita motora, dok su svi s ručnim mjenjačem opremljeni Opelovim sustavom Start/Stop koji pomaže u smanjenju potrošnje goriva. Ponuda benzinaca sastoji se od 1.6-litarskog prirodno zračenog motora sa 115 KS te 1.4-litarskog turbo motora sa 140 KS i 200 Nm okretnog momenta. Na dizelskoj strani, tu je 1.7 CDTI turbo motor sa 130 KS i okretnim momentom od 300 Nm. Oba turbo motora, 1.4 Turbo i 1.7 CDTI, mogu se kombinirati sa 6-stupanjskim ručnim ili automatskim prijenosom.
Mokka u B-segment SUV-ova uvodi nove revolucionarne tehnologije, primjerice cijeli niz sustava pomoći vozaču temeljenih na prednjoj kameri Opel Eye, a tu je i stražnja kamera. Osim toga, Mokka ima ergonomska sjedala koja je certificirala njemačka organizacija stručnjaka ortopeda AGR – Aktion Gesunder Rücken. Uz prostora za prtljagu, Mokka nudi i posljednju generaciju posve integriranog nosača bicikala FlexFix koji se sreće samo na Opelovim vozilima.
U unutrašnjosti novu Mokku krase tipične Opelove osobine kao što su svestranost i funkcionalnost uz lakoću korištenja. Mokka nudi do 1.372 litre prtljažnog prostora te čak 19 raznih pretinaca za pohranu. Prtljažni kapacitet Mokke može se dodatno povećati novom generacijom stražnjeg nosača za bicikle FlexFix – lagan je za korištenje i posve je integriran u stražnji odbojnik: funkcionira kao ladica, a na njega se mogu istovremeno smjestiti do tri bicikla.
Nova Opel Mokka dostupna je s prednjim ili pogonom na sve kotače. Standardne značajke koje poboljšavaju iskustvo vožnje kod svih verzija Mokke uključuju elektroničku kontrolu stabilnosti (ESC), kontrolu proklizavanja (TC) kao i pomoć pri kretanju na uzbrdici (HSA) te kontrolu vožnje na nizbrdici (HDC). Mokka donosi i prilagodljiva prednja svjetla (AFL+) šro povećavaju sigurnost vožnje, a temelje se na trećoj generaciji biksenonskih svjetala i uključuju pomoć pri korištenju dugih svjetala. Također je dostupna nova generacija prednje kamere Opel Eye što pak omogućuje druge značajke kao što je upozorenje prilikom izlaska iz trake (LDW) te drugu generaciju sustava za prepoznavanje prometnih znakova. Mokka će stići u prodaju do kraja 2012. godine.


Energija




Naziv Mokka inspiriran je sitnim i oblim zrnima kave sorte Coffea Arabica. Kava od takvog zrnja posebno je profinjenog i kultiviranog okusa, bogatog karaktera i puna energije.