Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

S Mirkom nema zime od Islanda

16.01.2012. 23:00
S Mirkom nema zime od Islanda


Teška pobjeda Hrvatske na početku Europskog prvenstva u Vršcu. Opet, zar je netko i očekivao da će biti lagano protiv Islanda?
Hrvatska je u obranu europskog srebra iz Austrije od prije dvije godine krenula bez Ivana Balića, koji je u igru ušao nakon 15 minuta u trenutku kada je našim igračima ponestajalo rješenja u napadu. Nakon izjednačenih prvih 15 minuta Island u 20. minuti iz kontre preko Hallgrimssona pogađa za 8:11. Islanđani su brzim križanjima u sredini terena zbunjivali hrvatske igrače koji u napadačkoj raznovrsnosti protivnika nisu znali od koga prijeti veća opasnost. Island je počeo kontrolirati rezultat, a da protivnik ne ode na plus četiri pobrinuo se Mirko Alilović kada je u 22. minuta zaustavio kontru Gunnrasonu, kojem je hrvatski vratar obranio zicer kod 9:12. Hrvatsku je s dva gola u nizu u utakmicu potpuno vratio Štrlek (13:13), ali je odmah u sljedećem napadu zaradio isključenje, što je Island kaznio s dva gola i sačuvao prednost do kraja poluvremena
U nastavku Hrvatska pokušava preokrenuti situaciju na terenu u svoju korist, ali Island se potvrdio kao čvrst protivnik. U 40. minuti kod rezultata 20:20 Vori trči u kontru, ali suci signaliziraju igranje nogom. Hrvatska napad za vodstvo ima i kod 22:22, ali Gustavsson brani pokušaj Buntića. Island potom ponovno vodi 22:23 da bi u sljedećom napadu Islanđanima isključena dva igrača što je Štrlek iskoristio za brzo izjednačenje. No, bilo je to sve što je Hrvatska uspjela napraviti u dvije minute u kojima je imala dva igrača više. Da stvar bude gora čim su Islanđani postali kompletni isključen je Balić.
U 48. minuti Island nakon gola Palmarssona prvi put u nastavku ima plus dva (23:25). Hrvatsku od potpunog potonuća u drugom poluvremenu spašava Alilović, koji u 51. minuti brani sedmerac do tada nepogrešivom Sigurdsonu. No, griješi i Čupić, Gustavsson mu brani sedmerac nakon što je hrvatski igrač prethodno bio precizan sva četiri puta. Hrvatska je stalno bila u zaostatku, više od izjednačenja igrači Slavka Goluže nisu mogli. Posljednjih desetak minuta u obrani Hrvatska je igrala 5-1, što se pokazalo boljim rješenjem od 6-0. Konačno, dvije i pol minute prije kraja Buntić, koji je sve golove postigao u drugom poluvremenu, pogađa za 29:28. Dugo je trajao sljedeći napad Islanda koji je završio Alilovićevom obranom nakon udarca Palmarssona. Tako je Hrvatska 80 sekundi prije kraja imala plus jedan i napad. Balić je izborio sedmerac, koji je Čupić realizirao. Još je sjajni Štrlek (šut 8-8) pogodio iz kontre i Hrvatska je osvojila dva boda.


HRVATSKA – ISLAND 31(14):29 (15)


VRŠAC – Dvorana: Milenium. Gledatelja: 1.500. Suci: Geipel i Helbi (Njemačka).
HRVATSKA: Alilović (15+1), Losert, Štrlek 8, Ninčević, Čupić 4 (4), Horvat, Vori 3, Lacković 5, Balić, Kopljar 1, Horvat, Musa, Gojun, Bičanić, Vuković, Duvnjak 4, Buntić 5. Izbornik: Slavko Goluža.
ISLAND: Gustavsson (10+1), Gudmunsson, G. V. Sigurdson 8 (4), Gunnarsson, Olafsson 3, Atlason 5, Palmarsson 5, Pettersson 4, Hallgrimsson 2, Karasson, Gudjonsson, Jakobsson, Ingimundarsson, Svavarsson 2, Gretarsson, Ragnarsson. Izbornik: Godmundur Gudmunsson.
Sedmerci: Hrvatska 5 (6); Island 4 (5).
Isključenja: Hrvatska 8 minuta (Štrlek, Balić, Kopljar, Gojun); Island 8 minuta (Jakobsson 2+2, Palmarsson, Pettersson).




Semafor


Skupina A, 1. kolo: Poljska – Srbija 18:22, Danska – Slovačka 30:25.2. kolo (danas): Slovačka – Poljska, Srbija – Danska
Skupina B, 1. kolo: Njemačka – Češka 24:27, Švedska – Makedonija 26:26.2. kolo (danas): Makedonija – Njemačka, Češka Švedska.
Skupina C, 1. kolo: Francuska – Španjolska 26:29, Mađarska – Rusija 31:31.2. kolo (sutra): Rusija – Francuska, Španjolska – Mađarska.
Skupina D, 1. kolo: Hrvatska – Island 31:29, Norveška – Slovenija 28:27. 2. kolo (sutra): Slovenija – Hrvatska (18.10), Island – Norveška.