Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Folklorna čestitka Biogradu za njegov dan

Autor: Velimir Brkić

16.01.2013. 23:00
Folklorna čestitka Biogradu za njegov dan

Foto: Velimir BRKIĆ



Svake godine uz nastup prijateljskog KUD-a cilj nam je da sve naše skupine u KUD-u pokažu što su sve tijekom godine postigle svojim marljivim radom. Želja nam je ne samo zabava vjerne publike, već ujedno i zahvala Gradu na potpori i razumijevanju koje za nas uvijek iskazuju, kazala je Nives Jeličić, predsjednica KUD-a Kralj Tomislav


KUD Kralj Tomislav priredio je već tradicionalnu manifestaciju u povodu nebeske zaštitnice sv. Stošije i Grada Biograda na Moru pod nazivom “Tebi, grade”. Folklornu feštu su dodatno začinili članovi KUD-a Gerdan iz Ohrida u Makedoniji.
– Svake godine uz nastup prijateljskog KUD-a cilj nam je da sve naše skupine u KUD-u pokažu što su sve tijekom godine postigle svojim marljivim radom. Želja nam je ne samo zabava vjerne publike, već ujedno i zahvala Gradu na potpori i razumijevanju koje za nas uvijek iskazuju, kazala je Nives Jeličić, predsjednica KUD-a Kralj Tomislav.
Bila je to i svojevrsna premijera mlade biogradske skupine folkloraša, osam cura i osam momaka, koji su u koreografiji prof. Branka Šegovića izveli stare splitske plesove.
– Dakako, tu je i premijerni nastup dramske sekcije voditeljice Ljiljane Tomić. Skeč ‘Bogatuša’ autorice Rade Vrančić, izazvao je salve smijeha, ističe Jeličić.
Uz veliki folklorni sastav odraslih članova, tu su i oni mlađi kojih je sve više te glazbenici, a posebnost je u tome što uz recitatorsku sekciju Rade Vrančić i mandolinski sastav voditelja Andrije Zorića u KUD-u djeluju čak četiri mažoret formacije.
– Krasi nas zajedništvo, međusobno uvažavanje i ljubav prema plesu. Mažoretkinje su za nas opuštanje, zabava, druženje. Imamo četiri dobne skupine mažoretkinja i tko voli plesati, uvijek je dobrodošao, jer s nama se uvijek možete zabaviti, naglašavaju Matea Zrilić, Tihana Šarić i Božena Pešić, voditeljice iz Biogradskih mažoretkinja, djevojčica i cura koje su još jednom publiku dignule na noge.
A kroz pjesmu, ples i običaje, u živopisnim nošnjama folkloraši i svi ostali sudionici uistinu veličanstvene manifestacije izazvali su veliko oduševljenje, a tijekom nastupa nagrađeni su zasluženim pljeskom.
– KUD Gerdan iz Ohrida u Makedoniji osnovan je davne 1968. na obali Ohridskog jezera. Prezentirajući bogatstvo makedonskog folklora, sudjelovali smo na mnogim festivalima diljem Europe, rekao je Aleksandar Pertroski, voditelj makedonskog KUD-a.
Naglasio je kako njihov program sadrži narodne pjesme i plesove iz bogatog makedonskog folklora.
Slike folklora zasigurno će ostati u sjećanju, šarenilo nošnji i zanimljivi običaji Makedonije i Hrvatske.