Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Književnost mi omogućuje da zavirim u svjetove u koje inače ne bih imala priliku pogledati

Autor: Valentina Mlađen

16.01.2013. 23:00
Književnost mi omogućuje da zavirim u svjetove u koje inače ne bih imala priliku pogledati

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Književnost predstavlja drukčiji pogled na svijet, izolirano mjesto koje je na neki način bijeg od stvarnosti, ali ne na površan način, nego duboko – Tihana Gambiraža


U Klubu mladih Klooz svoju je prvu samostalnu književnu večer održala mlada Tihana Gambiraža. Tihana je inače članica udruge zadarskih pisaca ZaPis koja uskoro namjerava izdati svoju prvu zajedničku zbirku proze u sklopu koje će se, ovoga puta proznim uratkom, predstaviti i mlada pjesnikinja. Prozu “Scenarij” koja je uvrštena u ZaPisovu zbirku te objavljena u Riječima posjetitelji su imali priliku čuti i u Kloozu.
Književna večer počela je razgovorom, a kroz moderiranje voditeljice Klooza Morane Rogić Tihana je rekla kako pjesme piše oduvijek, ali ozbiljnije od fakulteta kada se upoznala s radom drugih pjesnika amatera. I dok ju je prije za pisanje pjesme sve inspiriralo, mlada pjesnikinja otkrila je da otkako piše prozu za napisati pjesmu potreban joj je “onaj poseban osjećaj”.
– Književnost predstavlja drukčiji pogled na svijet, izolirano mjesto koje je na neki način bijeg od stvarnosti, ali ne na površan način, nego duboko. Budi promatrača u meni i omogućuje mi da zavirim u svjetove u koje inače ne bih imala priliku pogledati, pojasnila je Tihana svoj odnos s književnosti rekavši kako trenutno čita Murakamija, draga joj je Irena Vrkljan, Sylvia Plath, a uvijek voli otkriti i nekog novog pisca pa istraživati kroz njegov opus.
Tihana je u nastavku večeri čitala svoje pjesme s melankoličnim naglaskom Rujanske igre, Propisani stih, Suze u prahu, Zimi, ali i neke koje govore o ljubavi i distanci priznavši kako je najbolje inspirira tuga. Od proze posjetitelji su mogli čuti priče Scenarij i Bijelo, a pročitala je i poetsko prozne Crtice te poetizirani esej O riječima.