Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Oni koji su se neodgovorno ponašali prema životima djece dobit će izvanredne otkaze u službi socijalne skrbi

Autor: Hina (H)

16.01.2013. 23:00
Oni koji su se neodgovorno ponašali prema životima djece dobit će izvanredne otkaze u službi socijalne skrbi

Foto: Nenad REBERŠAK



Krajem idućeg tjedna u ministarstvo ćemo pozvati sve ravnatelje centara za socijalnu skrb i tražiti da svatko od njih pojačano obavi nadzor nad radom svojeg centra kako nam se više ne bi potkrao ovakav slučaj da neki centar ne reagira na dojave policije – Milanka Opačić


Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić najavila je jučer da će krajem idućeg tjedna pozvati sve ravnatelje centara za socijalnu skrb i od njih tražiti pojačani nadzor nad svojim centrom kako se ne bi ponovila dva slučaja iz Slavonskoga Broda – zanemarivanja djece i umrloga tromječenog djeteta te svođenje maloljetnica.
“Krajem idućeg tjedna u ministarstvo ćemo pozvati sve ravnatelje centara za socijalnu skrb i tražiti da svatko od njih pojačano obavi nadzor nad radom svojeg centra kako nam se više ne bi potkrao ovakav slučaj da neki centar ne reagira na dojave policije”, izjavila je ministrica Opačić odgovarajući na novinarsko pitanje o utvrđivanju odgovornosti za događaje u Centru za socijalnu skrb u Slavonskome Brodu.
U izjavi novinarima u Ministarstvu socijalne politike i mladih nakon dodjele nagrade za mlade “Uključi se!” ministrica je napomenula da će njezino ministarstvo “pokušati organizirati edukaciju za ravnatelje centara za socijalnu skrb kako bi im pomogli u obavljanju nadzora i procjenama rada centara”.
Na novinarsku konstataciju da je ravnateljica centra u Slavonskome Brodu Slavica Nikšić dobila izvješće mjerodavne inspekcije i pitanje je li ravnateljica s tim u vezi što učinila, ministrica Opačić je rekla kako je zakonski rok od 15 dana te da će sve biti odrađeno.
Ministrica je u ponedjeljak u Splitu izvijestila da je izvješće mjerodavne inspekcije o slavnoskobrodskim slučajevima proslijeđeno Državnom odvjetništvu i Centru socijalne skrbi u Slavonskome Brodu te je istaknula da je inspekcija dala rok od 15 dana za određivanje stegovnih mjera za odgovorne u tom centru. Ponovila je kako odgovornost za zbivanja u centru u Brodu snosi ravnateljica koja je tu dužnost obavljala posljednje tri godine, a nova ravnateljica Slavica Nikšić tu dužnost obnaša od studenoga prošle godine.
Inspekcija je utvrdila mnoge propuste u radu Centra za socijalnu skrb u Slavonskome Brodu u zaštiti djece u dvije obitelji te će izvješće biti proslijeđeno Državnom odvjetništvu RH, a inspekcija će po službenoj dužnosti podnijeti kaznene prijave protiv djelatnika u tom centru. Po riječima ministrice Opačić, riječ je o kršenju članka 339. Kaznenog zakona koji obuhvaća nesavjestan rad u službi, a prekršili su ga stručni radnici Odjela za djecu, mlade i obitelj.
Ministrica Opačić očekuje da će oni djelatnici koji su se “neodgovorno ponašali prema životima djece” dobiti i izvanredne otkaze u službi socijalne skrbi jer “građani nisu dužni financirati neradnike”.