Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Preku u subotu kušavanje ulja od maslina iz mora

Autor: Nenad Marčina

16.01.2013. 23:00
U Preku u subotu kušavanje ulja od maslina iz mora


Nautičari, turisti, intelektualci, ali i ljudi raznih struka, uglavnom i liječnici, domaći i strani, traže upravo ulje prerađeno starom tehnologijom. Ta ulja su meka, slatka, odgorčena, prepoznatljiva, u njima je miris mora i sunca, miris i okus Mediterana, kaže inicijator događanja Mladen Lucin


Otočni maslinari ostaju vjerni starinskoj proizvodnji maslinovog ulja, unatoč modernim trendovima. Danas, naime, većina stručnjaka sve više promovira preradu ploda odmah nakon berbe kako bi se, po njihovu mišljenju, dobilo ulje koje će duže vrijeme zadržati svoja svojstva i samim time prehrambenu vrijednost. Dio otočana nije krenuo za pomodarskim trendovima – nastavljaju s tradicionalnom proizvodnjom maslinovog ulja te na toj priči nastoje sačuvati tradicijski proizvod i pozicionirati ga na tržištu kao novu robnu marku. Na tom tragu se u subotu u Preku u restoranu Pacific organizira prvo kušanje otočnog maslinovog ulja proizvedenog na tradicionalni način.
I Agronomski fakultet u priči
Događaj koji će zasigurno izazvati veliko zanimanje kod maslinara i uljara, ali i kod struke održava se pod geslom “Izlazak iz geta – malo nas je al nas ima”. Prema dosadašnjim prijavama na 1. Maslinarskoj priredbi, kušanju maslinovog ulja proizvedenom na starinski način sudjelovat će tridesetak maslinara s područja zadarskog arhipelaga. Interes iskazuju i maslinari s priobalja, poglavito Ravnih kotara. Ocjenjivanje s priznatim kušačima koje će predvoditi ljudi od struke, a pod kapom zagrebačkog Agronomskog fakulteta dogodit će se na 2. Maslinarskoj priredbi 2014. godine, kako najavljuje glavni organizator i inicijator ovih aktivnosti Prečanin Mladen Lucin.
– Svjedoci smo napuštanja tradicijskog postupka i prihvaćanja novih uzanci. Struka kaže treba brati masline još zelene, potom žuriti do preše što je brže moguće kako bi dobili svježe ulje. Po tom talijanskom receptu Istrijani su dobili toliko svjetskih priznanja da ih na javnim skupovima čak i premijer Milanović navodi kao primjer koji valja slijediti, kaže Lucin i otkriva drugu stranu priče:
– Međutim, ima i stručnjaka koji se sve češće pitaju nismo li prerano zaboravili ulja od zrelih maslina. Ulja proizvedena na tradicionalan način, znači ulja od maslina koja su određeno vrijeme bila u moru su meka, slatka, odgorčena, prepoznatljiva. U njima je miris mora i sunca, miris i okus Mediterana. Imaju dušu tradicije 2.000 godina od rimskog cara Klaudija.
Lucin je uvjeren da na tržištu ima već dosta maslinovih ulja koja se ni po čemu ne razlikuju, dok smo mi na terenu suočeni s interesom turista, ali i domaćih ljudi koji traže upravo maslinovo ulje proizvedeno na tradicionalan način.
Usavršiti tradicionalnu proizvodnju
– Nautičari, turisti, intelektualci, ali i ljudi raznih struka, uglavnom i liječnici, domaći i strani traže upravo ulje prerađeno starom tehnologijom. Budući da je interes za našim uljem proizvedenim na tradicionalan način kao originalnim otočnim proizvodom velik, a s obzirom na iznimnu tradiciju koje maslinarstvo ima na otoku Ugljanu i na našim drugim otocima poželjno bi bilo usavršiti tradicionalnu proizvodnju, ne samo radi promidžbe i brandiranja već i radi biološkog procesa.
Uključivanje znanosti u ovaj projekt dovelo je do prve znanstvene teme jedne studentice zagrebačkog Agronomskog fakulteta i obrane njenog diplomskog rada naslova: “Mogućnost revitalizacije dijela maslinarstva otoka Ugljana kroz tradicijski uzgoj i ekstrakciju ulja u okvirima EU”.
S druge strane, revitalizacija dijela maslinarstva prema tradicijskom uzgoju i preradi maslina ima svoje mjesto i u turističkoj valorizaciji i kulturološkoj ponudi otoka Ugljana i zadarskog arhipelaga kao jedinstvenim destinacijama na Mediteranu gdje se njeguje tradicija stara 2.000 godina. Možemo samo pretpostaviti koliko i kakvih se sve manifestacija može iz ove tradicije osmisliti tijekom ljeta od obilaska maslinika, maslinskih putova, prezentacije obrade, posjet uljarama, do organiziranja antičke burze ulja, turističke prodaje u posebno uređenom ambijentu, što bi bio jedinstveni projekt na Mediteranu.


Prof. dr. sc. Ante Kolega: Palac gore za preradu tještenjem




– U proizvodnji maslinovog ulja na otocima treba naglasiti okolišni čimbenik. U prvom redu kultivari, zatim položaje i posebnu agrotehniku. U proizvodnji ulja treba se podičiti starim načinima prerade maslina i to u prvom redu tiještenjem, tradicijskim skupljanjem i berbom maslina te čuvanjem ulja. Dakle, to su glavni uvjeti za ekološku proizvodnju maslinovog ulja i stvaranje posebne znamke otočnih maslinovih ulja.
U strukturi tržišta otočno ulje treba težiti u kategoriji ekološkog ulja u asortimanima mirisnih značajki i okusnih značajki za sve tržne osječke. Posebice treba koristiti tržne niše ljekovitog, zdravstvenog, spomendarskog i kuharskog ulja, kaže prof. dr. sc. Ante Kolega Bage.