Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadrani vjeruju da smijeh liječi

Autor: Valentina Mlađen

16.01.2013. 23:00
Zadrani vjeruju da smijeh liječi

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Uvjeren sam da smijeh liječi. Ne znači da je to čudotvoran lijek koji će sam izliječiti zloćudnu bolest poput raka, ali sigurno pomaže ako se čovjek može vratiti tome da se može što prije smijati, zaključuje Matula


Smijeh je najjeftiniji lijek. Smijeh donosi pozitivne misli, vjeru u to da će nam biti bolje i to odmah, sada, ali i sutra i postajemo optimistični ili sportskim, jedriličarskim rječnikom rečeno: Vi pripadate klasi optimist, obratila se u HNK-u Zadar Lada Šokota gledateljima predstave Vilima Matule i Siniše Labrovića
“Postdiplomsko obrazovanje”.
Naime, već četiri godine Liga protiv raka Zadar organizira humanitarnu akciju “Smijeh kao lijek – smijehom protiv raka” u Hrvatskom narodnom kazalištu dovodeći najveće kazališne umjetnike u Zadar, a ove godine novac je prikupljan za pokretanje telefona psihološke pomoći oboljelima od zloćudnih bolesti i njihovim obiteljima.
Zahvaljujući odličnoj izvedbi Vilima Matule, dosjetljivosti autora teksta Siniše Labrovića te režiji Borne Armaninija pozitivna energija smijeha širila se u utorak navečer iz HNK Zadar. Naime, Labrović je ovoga puta osmislio prikladan priručnik u kojem kriminal preporučuje svima onima koji žele uspjeti u Hrvatskoj. Matula na pozornici utjelovljuje nekoliko likova, običnog građanina Horvatića, činovnika, odvjetnike, moćnog lokalnog šerifa Flaksa i druge, te interpretirajući priručnik, prikazuje realno stanje funkcioniranja jedne države zatrovane korupcijom, mitom, nepotizmom, kriminalom, a trebamo li reći da je Labrović bio inspiriran stanjem upravo u Hrvatskoj.
– Sve je krenulo od tog priručnika Siniše Labrovića koji je napravljen na takav način da u njemu ima humora, ali opet da se čovjek zgrane jer je zapravo osnovan na pravim činjenicama. Potiče nas da malo razmislimo i da vidimo što ćemo s tim. Ova predstava je bila za Ligu protiv raka, ali da vidimo što ćemo s tim rakom u društvu koji se toliko razgranao da se više ne zna što protiv njega učiniti, upozorava Matula.
Predstava nastala na stvarnim činjenicama, bez obzira koliko u svojoj srži tragična bila, do suza je nasmijala zadarsku publiku koja je barem na taj način dobila priliku uz Matulu dati oduška svome nezadovoljstvu.
– Nešto prepoznajemo, ali istovremeno nas to i liječi, pojašnjava Matula koji apsolutno vjeruje da smijeh liječi.
– Uvjeren sam da smijeh liječi. Ne znači da je to čudotvoran lijek koji će sam izliječiti zloćudnu bolest poput raka, ali sigurno pomaže ako se čovjek može vratiti tome da se može što prije smijati, zaključuje Matula.


Prodano 340 karata




Zadovoljni smo odazivom naših sugrađana na predstavu jer su se odazvali u zaista velikom broju, predano je ukupno 340 karata, što je vrlo dobar odaziv. Dodala je da su predstavom htjeli zabaviti ljude i prikupiti novac za početak rada telefona za psihološku pomoć oboljelima od raka i njihovim obiteljima, rekla je Lada Šokota, iz zadarske Lige protiv raka i organizatorica humanitarne akcije “Smijehom protiv raka”.
A. B.