Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dio zadarskih HSS-ovaca osniva novu stranku

16.01.2017. 23:00
Dio zadarskih HSS-ovaca osniva novu stranku


Svega nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora, Zadar bi mogao dobiti još jednu stranku. Irena Devčić, suspendirana predsjednica Gradskog odbora HSS-a, oko koje su se okupili bivši HSS-ovci, kaže kako velik dio bivših članova “sebe više ne vidi u stranci koju će voditi ponovno izabrani Krešo Beljak”. Nakon njegova reimenovanja, smatra Devčić, bit će još izlazaka iz stranke.
– Većinu ljudi koji su u HSS-u od njegova osnutka sram je biti u stranci s ovakvim predsjednikom. Riječ je o čovjeku koji stranku vodi, da ne upotrijebim grublju riječ, na nedosljedan i protustatutaran način. Svi mi koji smo suspendirani ili nismo više u stranci u stalnom smo kontaktu, kao jedna kompaktna cjelina, koja razmatra za nas najbolji način izlaska na iduće izbore. Upravo smo održali sastanak s predsjednicima općinskih i gradskih podružnica kako bismo dogovorili detalje vezane za izlazak na lokalne izbore – kaže Devčić koja je pod suspenzijom, kao i bivši predsjednik Županijskog odbora Zdravko Šarić, ali pred Časni sud HSS-a neće izići.
– Neću se odazvati pozivu jer je HSS za mene završena priča. I to ne samo za mene, već i za dobar dio članstva koji nam se već pridružio ili će nam se tek pridružiti. A taj je broj velik jer nije riječ samo o članovima HSS-a Zadarske županije, naprotiv, tu je i nezadovoljno članstvo Koprivničko-križevačke županije u kojoj se osniva platforma nezavisnih lista Mreža u koju se sve više uključuju izbačeni članovi, ali i oni aktualni, nezadovoljni imenovanjem novog predsjednika. U Mrežu nezavisnih lista već se uključuje i članstvo Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije, kao i grada Zagreba, što je već pola Hrvatske. Upravo iz osnivanja ovih nezavisnih lista najbolje se vidi koliko je nezadovoljnika među bivšim i aktualnim članstvom HSS-a – ističe Devčić.
Za Mrežu nezavisnih lista već se kaže kako bi mogla biti novi Most jer su na njenom osnutku ovih dana bili predsjednici čak 12 općinskih i gradskih organizacija HSS-a diljem Hrvatske koji se više ne vide u HSS-u, a pokretač nove političke platforme je koprivničko-križevački župan Darko Koren.
On sam kaže kako je Mrežu zamislio poput Mosta nezavisnih lista, koja ima ambiciju postati strankom. Moguće je da im se pridruže i bivši HSS-ovci Zadarske županije kojih je, prema riječima Irene Devčić, svakim danom sve više.
Devčić tvrdi kako raspolaže informacijom da aktualni županijski predsjednik HSS-a, Zoran Morović, ne može osigurati ni kvorum za održavanje sjednica Županijskog odbora:
– Jedine općinske organizacije stranke koje mu dolaze na sastanke u Zadar su Kolan, Pag i Sali. Uvjerena sam kako je i on svjestan situacije u kojoj se našao i na što se sveo HSS – smatra Devčić.
Po svemu sudeći, Zadar će do lokalnih izbora dobiti još jednu političku opciju. Izborna utakmica tim će biti još zanimljivija jer je zadarska politička scena već dobila jednu novu stranku – MODES.