Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izložene lutke u narodnim nošnjama

16.01.2017. 23:00
Izložene lutke u narodnim nošnjama


Lutkice iz raznih krajeva svijeta, njih četrdesetak, od jučer ujutro krase vitrine predvorja Gradske knjižnice Zadar. Radi se o izložbi koja je postavljena nakon donacije jedne građanke, koja je poželjela ostati anonimna.
– Ne znamo odakle su točne sve nošnje, no stupili smo u kontakt s Etnološkim odjelom Narodnog muzeja Zadar, od čijih djelatnika smo dobili neke informacije, putem koji ćemo se potruditi popuniti sve rupe oko njihovog porijekla, kazao je jedan od djelatnika Gradske knjižnice Zadar, Ante Kolanović.
Također, pozvao je sve posjetitelje knjižnice koji prepoznaju pojedinu nošnju i njeno porijeklo da im se jave i pomognu u dešifriranju ovih zagonetknih lutkica, koje su u knjižnicu pristigli u različitim veličinama. Svekupno, donirana su 42 eksponata, a djelatnici Gradske knjižnice u suradnji sa zadarskim etnolozima uspjeli su odrediti kako neke od njih potječu iz različitih njemačkih i španjolskih pokrajina, ali i iz Venecije, Slovenije, Malte,Francuske, Škotske, Izraela te dalekog Meksika.