Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Novi pogled u ponore zrcala

16.01.2017. 23:00
Novi pogled u ponore zrcala


Kostimima Anite Gorete i fotografijama Aleksandra Bonačića sinoć je u galeriji Zadarta u zadarskoj Varoši, ponovno oživljeno Krležino Kraljevo. Bilo je to sjećanje na izvedbu Dragon teatra za mlade i odrasle, koji je prije godinu dana uprizorio je Krležinu dramu iz ekspresionističke faze. Otvarajući izložbu, Ivan Stagličić je rekao kako je najjednostavnije kazati: „Krležu se mora igrati!”
– Mora ga se igrati, jer nema boljeg zrcala dvadesetog stoljeća u Hrvata. A znamo da odraze u zrcalu uvijek baš i ne volimo, bilo da se iz njih neplanirano smješka Snjeguljica ili kezi zube Mr. Hyde. Zrcala su takva. A postoje i ona koja namjerno iskrivljuju i nije da ih kod Krleže nema, rekao je u uvodu Stagličić.
Upitao se i je li i Kraljevo, kao jednočinka nastala prije već više od stotinu godina, jedno od takvih zrcala. Kaleidoskop je to, kaže Stagličić, mesara i kobasičara, bludnica i krčmara, atleta i grobara, gospođa i kumica, malograđana i seljaka, gdje se podjednako pije i vino i kava i petrolej, gdje se ustaje iz mrtvih i usred Zagreba čuju sirene brodova što plove u neke daleke tropske rajeve.
– Viktor Žmegač je naziva „vizualnom groteskom, koja kao rijetko koji kazališni komad ekstenzivno i gotovo ekscesivno koristi izražajne mogućnosti scene, u krajnjem smislu najpotpunije živi u pisanom tekstu, jer ga nijedna kazališna mašinerija ne može potpuno ostvariti. Pa ipak, upravo se to ostvarilo u izvedbi Dragon teatra, pod redateljskom palicom Maje Šimić, čime je zadarskoj publici ponuđeno jedno novo iskustvo, novi doživljaj, novi pogled u ponore zrcala. Tako se i ovdje prepoznalo da se slika iz zrcala ipak ponajprije prelama u oku promatrača, to jest publike i da je predstava proces. Predstava se uzdiže iznova i u ovoj izložbi. Kostimi Anite Gorete i fotografije Aleksandra Bonačića uspravljaju je kao usred onog Tinovog sarkofaga. Zar i fotografija nije zrcalo? Susreću se u njoj glumci i kostimi, svjetlo i sjena, oživljuju dojmovi, bude se uspomene, rekao je između ostalog Ivan Stagličić, dodajući kako kostimi pozivaju, vabe, zovu na novo putovanje.