Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ostat ćete očarani klifom čije su fotografije obišle svijet

16.01.2017. 23:00
Ostat ćete očarani klifom čije su fotografije obišle svijet


Zadarska županija dobiva još jednu trail utrku. I to ne bilo kakvu. Dugi otok trail održat će se na jednom od najljepših dalmatinskih otoka, a organizatori su se potrudili da trkači 18. ožujka prođu sve ljepote koje ovaj otok čine jedinstvenim.
Prolazit će se kroz maslinike, pored ilirskih grobova, humova, ali i cijelom dužinom čuvenog dugootočkog klifa čije fotografije su zbog ljepote već nekoliko puta obišle svijet, doznajemo u razgovoru s Danijelom Bucić iz Mountain Travelera Croatia, organizatora ove utrke.
Lokalitet kamenih čovječuljaka
Mountain Traveler Croatia u svojoj radinosti već godinama priređuje uspješne trail utrke u još jednoj zadarskoj ljepotici, Nacionalnom parku Paklenica, pa je trasa koja će na Dugom otoku prolaziti kroz park prirode Telašćica samo prirodan nastavak njihovog rada. Trčat će se i uz slano jezero Mir, prolaziti pored dugootočkih zvijezda – tovara, a cijela utrka ima veliku potporu Saljana, koji su nadaleko poznati po tome da znaju napraviti vrhunsku zabavu. Također, tu je i potpora Općine Sali, Turističke zajednice Dugi otok, ali i Parka prirode Telašćica čiji rendžeri su se, posebno za ovu prigodu, dali u čišćenje i dotjerivanje staze do Skrače, čuvenog lokaliteta kamenih čovječuljaka koji su obalu jezera Mir sad već prekrili u tisućama. Trkači će tako iz bliza imati prilike vidjeti tako i još jedan dugootočki fenomen koji je počeo spontano kroz godine.
– U prošlosti su prolaznici složili nekoliko takvih specifičnih kamenih figura – čovječuljaka, a tijekom godina su razni posjetitelji dodavali još. Trenutno ih ima na tisuće, a to je samo jedna od atrakcija koje Dugi Otok ima, pojašnjava Bucić.
O samom Dugom otoku, ne treba previše pričati. Radi se o mjestu bogate povijesti i kulturne baštine, a organizatori su se pobrinuli da utrku može proći svatko.
Trčat će se u dvije kategorije, od 10 i 23 kilometra. Start utrke je u Salima, a tamo će biti i završetak duže kategorije. Kraća kategorija imat će završetak u uvali Mir, no oni će, kaže Bucić, imati i jednu posebnost. Do Sali i fešte koja se tamo poslije utrke priprema, vozit će se brodom.
I sajam dugootočkih proizvoda
– Bit će to lijepih sat vremena vožnje otočnim arhipelagom tako da će trkači u ovoj kraćoj verziji dobiti i jedno dodatno razgledavanje Dugog otoka, pojašnjava.
Utrku će pratiti i sajam dugootočkih proizvoda u organizaciji TZ Dugi otok, a svi natjecatelji dobit će i medalje. Za one najbolje, pripremljeni su uistinu vrijedni darovi, jedinstveni otočki proizvodi poput maslinovog ulja u maslinovom drvu, kozjih sireva, kreme od otočkog bilja… Nakon protokola slijedi i zabava u saljskom bivšem kinu. Poznavajući urnebesne tulume koji prate saljsku regatu Gladuša, ali i sedmodnevnu Saljsku feštu, ne sumnjamo da će i ova trkačka varijanta biti za pamćenje.
Što se tiče brodske povezanosti i ona je postavljena tako da prati sve potrebe trkača; onih koji dolaze iz drugih krajeva na više dana, ali i onih iz Zadarske županije koji će na Dugi otok pristići samo u jednodnevnom aranžmanu. Na Sali se tako može pristići brodom već u petak predvečer, prespavati u ponudi smještaja malih iznamljivača, a tu je i brodska linija iz Zadra na sam dan utrke, u subotu u 05.30 sati, te mogućnost odlaska prema Zadru u istom danu, nakon završene utrke. Sve mogućnosti su otvorene. Potrebno je samo prijaviti se, kazuje Bucić. I startnine za utrku su poznate. Kategorija od 10 kilometara iznosit će 120 kuna, dok je za kategoriju od 23 kilometra cijena 150 kuna.