Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HIIT je hit!

17.01.2018. 11:58
HIIT je hit!


Internet je zakon! Zaista. Na internetu možete saznati gotovo sve. Ali najvažnije pitanje je što radimo s informacijama koje preko interneta dobivamo, a koristimo ih u svakodnevnom životu. Jer radi se o mjestu gdje velik dio populacije dobiva informacije o prehrani, liječenju bolesti, robi za djecu, kojeg psa kupiti, koje auto, gdje otići na skijanje. Na internetu možete upoznati životnog partnera, preko interneta se u nekim državama možete i vjenčati. I broj toga što možete napraviti i što možete saznati preko interneta je ogroman. No, itekako moramo biti oprezni s informacijama koje dobivamo. Od vijesti, koje mogu biti i "fake news" pa do liječenja, koje uopće ne mora biti provjereno i na kraju krajeva efikasno.


Saznati sve…
S treningom je situacija ista. U "internet svijetu" možemo saznati na desetke tisuća (malo sam i rekao) informacija o treninzima. I isti toliki broj istina. I osobi koja nije dovoljno "duboko zaglibila" u vježbanje ili nije stručnjak po tom pitanju, izuzetno je teško dobiti pravu i točnu informaciju. Jer svatko želi prodati ili "sebe" ili svoj proizvod. Pa tako možete pronaći velik broj osobnih trenera koji bez da vas vide, nude rješenje za sve vaše probleme, do toga da na različitim stranicama možete dobiti besplatne savjete o prehrani i gotove treninge koje možete izvoditi prateći vaš ekran ili aplikaciju na mobitelu. I velik dio te "priče" uopće nije loš. Ali kako doći do točne informacije?
U redu, odgovor na ovo pitanje ne možete dobiti u kutu jedne novine ili u kratkoj kolumni na internetu. Svijet vježbanja i fitnessa je ogroman, strašno kompleksan i za dobiti neka saznanja, moraju se neke stvari i probati i moraju se kroz trening neke stvari i naučiti.
Ali daleko od toga da ne treba neke savjete i prihvatiti te ih, na kraju krajeva, i ispitivati.


Od početka
I tako dolazimo do današnje teme, a to je HIIT trening. Ne, ne radi se o tipfeleru, već se radi o skraćenici za "High Intensity Interval Training", odnosno visoko intenzivni intervalni trening.
Bit ću slobodan i reći da mnogo već znaju ili su bar čuli za ovaj tip treninga. Ali za početak ćemo ga pobliže opisati.
Prije svega radi se o treningu koji je kratak i u kojemu se izmjenjuju kraći periodi rada i odmora te traje do 30 minuta. Dakle, radi se o treningu s kojim možete zaboraviti sate i sate u teretani ili sate i sate trčanja na traci, a također možete i zaboraviti duge pauze u kojima ćete prepričati cijelu rukometnu utakmicu ili komentirati događanja u saboru. Ali o tome kasnije.
Ono radi čega je HIIT trening popularan je činjenica da troši u kratkom vremenu velik broj kalorija.
Ali, da se odmah dotaknemo i treće stvari, ne mora se pretjerano gubiti mišićna masa, niti bi se kroz taj trening gubio tonus mišića. Dapače, nakon HIIT treninga možemo imati velik broj kalorija manje, ali i dalje dobru "postojanost" mišića.




Zašto?
Četvrto, ovu metodu koriste često i profesionalni sportaši. Zašto? Jednostavno, podiže brzinu, izdržljivost i snagu.
I peto, poslije HIIT treninga bazalni metabolizam može biti i do 10% veći od onoga nakon klasičnog aerobnog ili anaerobnog treninga, a to bi značilo da vaše tijelo i u mirovanju troši masne rezerve. Nećete se od mirovanja "istesati", ali taj podatak može biti zanimljiv kod izbora treninga. Spomenimo da se radi o EPOC efektu (excess post exercise oxygen consumption).
I šesto ovaj trening možete raditi bilo gdje, u dvorani, vani, sa rekvizitima, bez rekvizita, jer je za ovaj tip treninga važna kombinacija rada i pauze, a ne sam tip vježbi. Omjer rada i pauza može biti 1:1, 2:1, 4:1… I naravno, radi se visokim intenzitetom, što znači da HIIT trening neće biti efikasan, ako 20 sekundi lagano trčkarate, a onda se 20 sekundi odmarate.
Najpoznatiji u Zadru tip ovakvih treninga je insanity, koji je zaista zabilježio veliku popularnost, vjerojatno zbog dosta brzih efekata.
No, kao i kod svakog drugog treninga, svaki vježbač mora (i to je najvažnije!!!) poštivati svoje tijelo. Kao, i sa svakim drugim treningom, valja krenuti polako i dolaziti do stupnja forme koja bi vas zadovoljila. A to ne ide preko noći. Prihvatite vježbanje kao maraton (ne doslovno) i uživajte u beneficijama. Ali NE PREKO NOĆI!