Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svaka nam je utakmica kao svjetsko prvenstvo

Autor: Šime Ćurko

16.02.2009. 23:00
Svaka nam je utakmica kao svjetsko prvenstvo

Foto: Vedran SITNICA



S Cibalijom će gledatelji moći vidjeti potopuno drugačiji Zadar, bit će to puno bolje od prikazanog u prijateljskim utakmicama s kojima odavno imamo problema – kaže Vuković


Utakmica s Trogirom mogla je više zbuniti nego ohrabriti Dalibora Zebića. Ipak, Trogir je otklonio jednu dvojbu. Na golu protiv Cibalije bit će Andrija Vuković nakon što je Zebić stalno isticao da Vuković i Antonio Ježina imaju “50 posto šansi”. Sada je barem 60-40 u korist Vukovića.
– Cijele pripreme osjećao sam lagano opterećenje dijelom i zbog neizvjesnosti hoću li dobiti prliku protiv Cibalije. Sad mi je puno lakše, jer sa sedam dana prije utakmice doznao sam da ću braniti. Jesam li to zaslužio? O mojim obranama neću govoriti. Svi koji su gledali Zadar prošle jeseni mogu dati svoje mišljenje. Meni je najvažnije da je Zebić donio odluku i da se mogu mirno pripremati za Cibaliju – zadovoljno će Vuković koji je na gol Zadra stao u 10. kolu protiv Varteksa.
– Iskreno, očekivao sam da bih mogao braniti od početka sezone. Budući da nije bilo tako, nastavio sam raditi i čekao sam trenutak kada ću na gol. Dogodilo se to protiv Varteksa u utakmici koja je za nas imala veliku psihološku težinu. Prije Varteksa osvojili smo samo bod i znali smo da moramo pobijediti, a to je značilo da nemam pravo na pogrešku. Vjerujem da sam tada pokazao da sam psihološki spreman i za najteže utakmice. Uglavnom sam zadovoljan svojim jesenskim učinkom, osim posljednje utakmice s Croatiom Sesvete na kojoj sam loše branio.
U raspoloženju sličnom onom prije dolaska Varteksa, Zadar u nedjelju očekuje Cibaliju.
– Do kraja sezone nama je svaka utakmica kao da igramo na svjetkom prvenstvu, a to znači da su sve utakmice važne. Bez obzira na to Cibalia je najvažnija, bez pobjede u toj utakmici posao će nam biti uvelike otežan.
Je li Zadar jači ili slabiji nego jesenas.
– Ne bih davao takve procjene. Bili mi jači ili slabiji od nas se očekuje da nakon sezone budemo na poziciji koja nam garantira da ćemo i dalje biti prvoligaši. Nevažno je i kakav ćemo nogomet igrati, hoće li publika uživati ili ne, najvažnije je skupljati bodove i ostati u ligi. Tada se nitko neće operećivati jesmo li dali gol više od protivnika ili primili gol manje. Jedino što nas treba zanimati su bodovi.
Zadar je u pripremnom periodu odigrao ispod očekivane razine.
– Ne možemo biti zadovoljni pripremnim utakmicama. Nismo pokazali ono što se od nas očekivalo i od toga ne bježimo. No, ja sam uvijek za to da se prijateljske i prvenstvene utakmice ne treba stavljati u isti koš. S Cibalijom će gledatelji moći vidjeti potopuno drugačiji Zadar, bit će to puno bolje od prikazanog u prijateljskim utakmicama s kojima odavno imamo problema.
S obzirom da je Trogir bio posljednja provjera, nije li trebalo pokazati više od solidnih prvih 45 minuta.
– Kako smo ušli u utakmicu očekivao sam da će to konačno biti prava utakmica. Odmah smo poveli, pritiskali smo Trogir, ali samo u prvom poluvremenu. Drugo poluvrijeme teško mi je objasniti. Potpuno smo pali, nismo izgledali kao ozbiljna momčad. Mislim da nije upitan pristup utakmici, već psihološka blokada u kojoj igramo prijateljske utakmice.


 MORAO SAM OBRANITI GLAVINI




Vuković je u 80. minuti utakmice s Trogirom primio gol iz skraćenog kornera s desne strane. Glavina je pogodio mjesto gdje se spajaju greda i vratnica, a Vuković se s loptom zakoprcao u mreži.
– Iako je Glavina sjajno pogodio morao sam obraniti taj udarac. Nisam očekivao izravan uradac i bez obzira što je i bura učinila svoje, uzimam taj gol kao moju pogrešku – kaže Vuković.


 ZID PRIJETI I U NOVIGRADU


I na igralištu u Novigradu koje ima vrlo kvalitetan travanjak, jedan od problema je i blizina linije igrališta i ogradnog betonskog zida u koji je postvaljena ograda. Štogod propisi rekli o nužnoj udaljanosti linije od ograde, beton i željezo u blizini terena na kojem se trči uvijek predstavalju veliku opasnost. Stoga je naša procjena da bi bilo dobro pokrenuti inicijativu ili makar nešto slično da se saniraju brojna igrališta u Zadarskoj župniji, koja imaju slične probleme. To bi značilo oblaganje zidova materijalima koji ne bi u opasnost dovodili živote igrača i službenih osoba.