Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vigens zastupnik bikovskog sjemena

Autor:

16.02.2009. 23:00
Vigens zastupnik bikovskog sjemena

Foto: Adam VIDAS



Tvrtka Vigens je jedina u Hrvatskoj koja je u zadnje dvije godine na domaće tržište prodala 170 stelnih i junica za daljnji uzgoj, kaže Sterle


Direktorica tvrtke Vigens d.o.o. Elvira Sterle najavila je realizaciju ekskluzivnog ugovora za zastupanje kanadske kuće Semex, koja je svjetski lider u plasmanu bikovskog sjemena na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj na Vigensovoj farmi. Također je najavila ulaganja vrijedna 25 milijuna kuna u podizanje trajnih nasada masline i vinograda.
– Tvrtka Semex je jedna od dva svjetska lidera u plasmanu bikovskog sjemena, dok je druga iz Amerike. Mi smo se odlučili za kanadskog partnera, jer je njihovo sjeme kompatibilno našem načinu proizvodnje. Nismo se odlučili za američku tvrtku, jer je kod njih poljoprivredna proizvodnja potpuno industrijalizirana, što nije naš cilj, rekla je Sterle i nastavila;
– Ušli smo u projekt podizanja 30 hektara eko maslinika. Isto tako na površini od 139 hektara podignut ćemo eko vinograd, koji realiziramo u suradnji s Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Da se ovaj projekt što brže i kvalitetnije razvije, pomoći će nam i iskustva nekadašnjeg PK Zadra. Uz to krećemo s proizvodnjom eko krmiva na površini od 518 hektara. Ovo je prvi projekt ovakvih gabarita i razmjera u Hrvatskoj te ga realiziramo u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, resornim ministarstvom i HZPSS.
Po Sterlinim riječima, tvrtka Vigens je jedina u Hrvatskoj koja je u zadnje dvije godine na domaće tržište prodala 170 stelnih i junica za daljnji uzgoj. Vrijednost Vigensovog plasmana kao domaćeg proizvođača i opskrbljivača tržišta je još veća kada se zna da je u zadnjih pet godina u Hrvatsku uvezeno više od 50.000 junica.
Sterle ističe da je farma Vigens, farma s europskim rezultatima koji se postižu kvalitetnim menadžmentom stada, stručnim radom i brigom za životinje. Rad s životinjama je u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja te prilikom ulaska u EU neće biti problema s prilagodbama.


   




U Vigensu su laktacijsku godinu lani završili s 8.100 litara po kravi.
– Ovakav rezultat je teže postići na velikim farmama, kao što je naša, nego na malim, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima gdje je manji broj krava, kaže Sterle.
U Vigensu su posebno ponosni i na trajanje servis perioda od samo 90 dana, po čemu su u vrhu u Hrvatskoj.


PONOSNI NA REZULTATE