Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Novi zalet hip-hopa

Autor: Valentina Mlađen

16.02.2010. 23:00
Novi zalet hip-hopa

Foto: Tomislav JERAK



U Zadru je to nažalost jako slabo zastupljen žanr i što se tiče izvođača, a osobito puštanja takve glazbe u klubovima, kaže Neron Goleš, predsjednik Udruge Zdanje
Iako su do sada u Zadru prevladavali drugi glazbeni žanrovi zahvaljujući mladoj Udruzi za promicanje hip-hop kulture “Zdanje” uskoro bismo mogli na zadarskoj glazbenoj sceni upoznati neka nova lica i glasove. Naime, drugu godinu za redom u Zadru se organizira Chilla’gerOOropez freestyle battle tour, regionalno freestyle battle natjecanje za područje Dalmacije. Za organizaciju su se i ove godine pobrinuli Udruga “Zdanje” u suradnji sa zagrebačkim reperom Ropezom, a osam natjecatelja s područja Zadra, Splita, Šibenika i Kaštela stat će u natjecateljski “ring” 19. veljače u klubu Satir. Finalisti će ponijeti titulu najboljega u Dalmaciji te time ostvariti plasman na grand finale zemlje u Zagrebu gdje će svoje mikrofone ukrstiti s ostalim finalistima iz Zagreba, Rijeke i Osijeka.
O natjecanju, ali i zadarskoj glazbenoj sceni razgovarali smo s osnivačem i predsjednikom Udruge “Zdanje” Neronom Golešom.
* “Zdanje” je relativno mlada udruga na području Zadra. Koliko su za sada mladi zaiteresirani za pristup udruzi koja njeguje hip-hop kulturu?
– Svakim danom imamo sve više članova tako da mogu reći kako interes zaista postoji i raste. Imamo najviše mladih članova koje još treba poučiti, ali vjerujem da bismo na njima kroz nekoliko godina mogli sagraditi kvalitetnu hip-hop kulturnu scenu u Zadru. I samo natjecanje na našem području je još u povojima, ali drago mi je da je interes ove godine znatno porastao u odnosu na prošlu iako se radi tek o drugoj godini kako organiziramo ovo natjecanje u Zadru.
* Koliko je hip-hop kultura zastupljena na zadarskoj klupskoj sceni?
– U Zadru je to nažalost jako slabo zastupljen žanr i što se tiče izvođača, a osobito puštanja takve glazbe u klubovima. Pretpostavljam da smatraju kako u Zadru ne postoji jako veliki interes za tu vrstu glazbe što je djelomično i istina. Za sada je to vjerojatno riskantno novčano. U Hrvatskoj je Zagreb zapravo žarište hip-hop kulture, iako i Rijeka ima dosta jaku scenu.
* Jesu li diskografske kuće zainteresirane za vas?
– Jednako kao i klubovi – prilično slabo. Naravno opet se radi o zaradi koja je u ovom slučaju veoma riskantna. Iako ne kažem da nema izvođača koji su se uspjeli probiti ili se polako, ali sigurno probijaju.
* Kako će izgledati natjecanje u petak?
– Iz koverti ćemo izvlačiti imena, dakle borit će se međusobno po dva natjecatelja i tako do finala. Cijelo vrijeme o pobjedniku odlučuje publika, a jedino na grand finalu u Zagrebu ne odlučuje samo publika nego postoje tri kategorije: žiri, voditelji i publika.
* Može li ovo natjecanje značiti odskočnu dasku za pobjednika koji će ići na finale u Zagreb?
– Definitivno može pomoći jer znači istup na scenu. Pobjednik dolazi na mjesto gdje će se zapravo okupiti oni najbolji koji su pobijedili iz ostalih gradova, Rijeke, Osijeka i Zagreba. Osim što to znači upoznavanje sa hrvatskom hip hop scenom događaj će biti i medijski popraćen pa je to ujedno i istup u medije. A naravno, nije isključeno da će se na natjecanju naći i ljudi iz diskografkih kuća.
* Koliko Grad Zadar pomaže radu vaše udruge?
– Imamo potporu od Grada kod organizacije događaja i projekata, ali naravno uvijek ta potpora može biti i veća.
* Kakvi su daljnji planovi za rad Udruge “Zdanje”?
– Prvo namjeravamo napraviti nekakav party za drugu godišnjicu naše Udruge. Još ne znamo gdje i kako točno, ali namjeravamo napraviti jedan koncert pa o tome više kad dođe vrijeme za to. Za sada imamo viziju s nekim poznatim imenima pa ćemo vidjeti što ćemo uspjeti izorganizirati. Također imamo za ljeto u planu hip-hop jam, nešto slično smo organizirali i prošlo ljeto na “Ravnicama”, a za dalje ćemo nešto smisliti.
* Što bi se moglo poboljšati u Zadru kako bi se razvila zadarska hip-hop scena?
– Možda bi prvo trebalo krenuti od klubova da daju više prostora i ovom žanru glazbe. Za sada je malo teže dobiti prostor za organizaciju ovakvih događaja. A nakon toga i veća potpora Grada i organizacija što više događaja ovoga tipa.
Sličnu situaciju kao MC-anje u Zadru ima i plesni žanr hip-hop kulture, odnosno breakdance. Iako su se zadarski plesači dokazali vrijednima pažnje i na hrvatskom supertalentu gdje su ostavili dobre dojmove situacija prema njima u Zadru nije se puno promijenila na bolje. Do novoga supertalenta mladi MC-i Dalmacije, pa među ostalim i Zadra morat će se pokušavati probiti na ovakvim događanjima. Kako bi bili dodatno motivirani u subotu će u Satiru osim natjecatelja nastupiti i neki afirmirani izvođači koji će u međuvremenu zabavljati publiku. Uz DJ-a Men grena i DJ-a Shakal Von Njoća nastupaju One2maney, Dhirtee III Ratz, AL-Z i Pesti beshteeya, plesne skupine 2 Steps i D Point te voditelji programa Enero i Gaf. Svi zainteresirani koji žele pogledati pravi freestyle battle contest i najbolje dalmatinske MC-je mogu doći u petak u 21 sat u klub Satir i svojim pljeskom pomoći odlučiti o pobjedniku.


FREESTYLE BATTLE CONTEST


Freestyle je ukorijenjen u hip-hop kulturu još negdje od 60-ih godina i sve do danas zadržao je izvorni smisao. Radi se o repanju na licu mjesta bez unaprijed napisanog ili smišljenog teksta, repanju iz glave i čistoj improvizaciji. Međusobno se natječu dva sudionika od kojih svaki ima dva puta po 45 sekundi za svoju dionicu, a zatim o pobjedniku odlučuje publika svojim pljeskom. Ideja natjecanja u Zadru je organizirati natjecanje mladih i neafirmiranih repera koji neprimjetno stvaraju glazbu i nemaju priliku demonstrirati svoje znanje i vještinu. Kako bi projekt bio što dinamičniji, a hip-hop kultura dobila priliku da jače zaživi i u Zadru publici će se predstaviti i neki afirmirani izvođači.




 


Natjecatelji


Za titulu najboljega u Dalmaciji borit će se osam MC-ja: SintagMiC, Typical i Sale iz Šibenika, Žuvy, Trip i Loco del Quento iz Splita, Master iz Kaštela te Lunatic iz Zadra.


 


Hip -hop kultura


Hip-hop je kulturni pokret koji se javlja tijekom ranih 70-ih među urbanim Afroamerikancima, Jamajkancima i Portorikancima u Bronxu, kvartu New Yorka. Četiri su glavna elementa ili obilježja hip-hop kulture: MC-anje, DJ-anje, grafiti i breakdance. Danas se tome dodaje i politički aktivizam, hip hop moda, hip hop slang i neki drugi elementi.
Pojam “MC” znači “Majstor Ceremonije (Master Of Ceremony)”, jer kada se hip hop počeo razvijati, takozvani “MC” je bila osoba koja je na zabavama uzela mikrofon i slažući rime zabavljala okolno društvo.