Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Projekt vrijedan 60 milijuna eura

Autor: Siniša Klarica

16.02.2010. 23:00
Projekt vrijedan 60 milijuna eura

Foto: Tomislav JERAK



Jučer je u zgradi zadarske Županije postavljena na javni uvid Studija utjecaja na okoliš Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije. Ovaj vrlo važan dokument, kaže pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalno uređenje Zadarske županije Olivio Meštrović, preduvjet je za dobijanje lokacijske dozvole. Građani i svi zainteresirani, 16. ožujka će moći davati prijedloge i primjedbe na studiju kojom se određuju pravila zaštite okoliša budućeg postrojenja za zbrinjavanje otpada. Koliko je studija važna, svjedoči i nedavna sjednica Općinskog vijeća Zemunika Donjeg u kojem je gradnja ovog centra okarakterizirana kao jedna od kočnica budućeg razvoja općine.
Odmah moram reći da ovdje nije riječ o otpadu ili odlagalištu kakvih smo imali do sada. Radi se o drugoj po vrijednosti investiciji u Zadarskoj županiji, odmah iza gradnje trajektne luke u Gaženici. Veličina projekta je oko 60 milijuna eura. Realizaciju smo podijelili smo u tri faze: izgradnja centra, transfer postaje i sanacija postojećih odlagališta. Trenutačno se osiguravaju dokumentacijski preduvjeti za početak gradnje. U to su uključene i aktivnosti oko sufinanciranja cijelog projekta iz pretpristupnih fondova EU, rekao nam je na početku javnog uvida Olivio Meštrović koji dodaje da se radi o proizvodnom procesu koji će se odvijati na 50 ha zapadno od Biljana Donjih i to bez dima i emisije štetnih tvari u okoliš.
Centar u Biljanima jedna je od dva projekta takve vrste koji su se već uključili u financijsko praćenje iz pretpristupnih fondova. Dovršenje prikupljanja dokumentacije, stvara u konačnici i preduvjete za pristup financiranju izgradnje iz pretpristupnih fondova. Izradu dokumentacije, u omjeru 60:40 financiraju na jednoj strani Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a na drugoj strani županija i jedinice lokalne samouprave.


Pojačane mjere sigurnosti


Poznato je da građani u manjem broju posjećuju javne uvide pojedinih projekata ili planova urbanističkog uređenja. Tome bi još više u prilog mogao ići i način prezentacije studije u zgradi Županije. Naime, neugledan i prilično skromno označen stol na kojem stoji studija i knjiga primjedaba, nalazi se u predvorju zgrade, točnije u dijelu u kojem se ne može ući bez da se osjete pojačane mjere sigurnosti koje je odnedavno uveo župan Stipe Zrilić. Na vlastitoj koži to su jučer osjetili novinari, jer se studija nalazi iza leđa službenika osiguranja, u prostoru u koji jedino on propušta stranke. Time se nepotrebno dolazi do neugodnih situacija, naročito kad stranke, službeno dolaze i po drugim pitanjima. No, za župana Zrilića, sigurnost zgrade je iznad svega pa su vrataru čak dozvoljena i verbalna vrijeđanja.