Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Čisto more je dobit za turizam, ribarstvo i Solanu

16.02.2011. 23:00
Čisto more je dobit za  turizam, ribarstvo i Solanu


Grad je uložio velika sredstva u izgradnju novog kanalizacijskog sustava i to je veliko opterećenje za proračun, međutim, zadovoljni smo nalazima i upravo zbog toga nam nije žao tako velikog ulaganja, jer čistoća mora poboljšava kvalitetu života stanovništva, važna je za turizam, za ribarstvo, a to je i razlog što se u Pagu proizvodi vrlo kvalitetna sol, kazao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić
U Pašku uvalu uplovio je brod Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita na kojem su stručnjaci koji provode istraživanje kvalitete mora u sklopu nacionalnog monitoring programa pod nazivom “Kakvoća obalnog mora Vir-Konavle” koji se provodi od 2006. godine. Prema podacima za prošlu godinu, Paška uvala je jedna od najčišćih uvala na Sredozemlju, a očekuje se kako će se to potvrditi i novim istraživanjima.
– Grad je uložio velika sredstva u izgradnju novog kanalizacijskog sustava i to je veliko opterećenje za proračun, međutim, zadovoljni smo nalazima i upravo zbog toga nam nije žao tako velikog ulaganja jer čistoća mora poboljšava kvalitetu života stanovništva, važna je za turizam, za ribarstvo, a to je i razlog što se u Pagu proizvodi vrlo kvalitetna sol. Posebno je značajno što će se ljepota i čistoća Paške uvale sačuvati za budućnost, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
U nalazu Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita navodi se kako su u Paškoj uvali provedena opsežna istraživanja u koja je, među ostalim, bilo uključeno ispitivanje temperature mora, slanosti, prozirnosti, suspendiranih tvari, nitrata, amonijaka, fosfata, silikata, pH vrijednosti, kisika, zooplanktona, sanitarne kvalitete, količine olova, cinka, a posebno su istražene bentoske životne zajednice, odnosno morska flora i naselja riba. Utvrđeno je kako su vrijednosti teških kovina i organskih zagađivala u Paškoj uvali znatno niže od prosječnih vrijednosti u Sredozemnom moru.
– Prema rezultatima ovih istraživanja čitavo područje paškog zaljeva spada u veoma visoku kategoriju kakvoće morske vode i morskog okoliša, navela je prof. dr. sc. Ivona Marasović, ravnateljica Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.