Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Doktor lignjarstva” pao na izračunu doze kokaina

16.02.2011. 23:00
“Doktor lignjarstva” pao na izračunu doze kokaina


– Jako dobro zarađujem ribolovom. Ja sam doktor lignjarstva – pohvalio se Smirčić istaknuvši da je u to vrijeme jedan tjedan koristio tri-četiri grama kokaina, a drugi heroina. No na pitanje suca Radmana kako pojašnjava da je onda uspio u dva tjedna potrošiti 50-ak grama kokaina ako nikome nije prodavao, Smirčić je slegnuo ramenima
U nastavku suđenja Ivanu Smirčiću (39), Zoranu Šolaji (44) i Mateju Komaču (33), kojima se na Županijskom sudu u Zadru sudi zbog posjeda i preprodaje oko kilogram kokaina, zastupnik tužiteljstva Duško Berović u završnim je riječima jučer naveo da je evidentno da su trojica muškaraca dogovorili izuzetno unosan posao te je ostao pri navodima optužnice. Nadovezujući se na njihove obrane Berović je istaknuo da je više nego očito da su one konstruirane i nevjerodostojne, radi izbjegavanja kaznene sankcije, a posebice se osvrnuo na obranu drugooptuženog Šolaje koji je jučer izmijenio dio svog iskaza koji je nakon uhićenja dao istražnom sucu.
Šolaja promijenio iskaz
– Istražnom sucu rekao sam da mi je Smirčić u dva navrata dao novac i da bi to u konačnici bilo ukupno oko 14 tisuća kuna. No to sam rekao nakon što sam cijeli dan proveo s policajcima. U razgovoru s njima zaključio sam da će mi priznanje biti manje štetno i da ću tako izbjeći pritvor, ali moram reći da ja nikakav novac od njega nisam primio – rekao je Šolaja, ispričavši se zbog lažnog iskaza. Ispričao je da je kokain pronašao čisteći morsku obalu na otoku Škardi gdje je za jednu privatnu osobu čuvao kuću, održavao putove i čistio taj dio otoka od smeća. Za taj posao bio je plaćen između tri i četiri tisuće kuna što mu je bilo dovoljno za njegove potrebe. Smirčića i njegova oca upoznao je još prije pet godina jer su običavali dolaziti u ribolov uz obalu Škarde. Za Smirčića je sasvim slučajno doznao od mještana Ista, gdje je odlazio po namirnice, da je ovisnik, no to mu nije smetalo. Inače, kazao je i da je Smirčić bio jedini s kim je uopće komunicirao i koji mu je dolazio u posjet pa mu je kokain i pokazao ne bi li on otkrio o kakvoj je materiji riječ. Naime, Šolaja je kazao da je kokain koji je pronašao bio u krutom stanju, kao ploča A5 veličine, debela oko dva centimetra. Bila je u crvenom balonu s oznakom H! pa je on najprije mislio da je riječ o eksplozivu koji koriste ribari.
– Ja sam taj paketić pokazao policajcima jednom prilikom koji su bili u prolazu, a vozili su i neke osobe iz Županije i Ministarstva. Rekli su mi da to nije ništa, ali me kopkalo što je pa sam paketić spremio u ladicu. U razgovoru četiri mjeseca kasnije spomenuo sam to Smirčiću dok smo pijuckali pivo na Istu i onda mu i pokazao kad mi je bio u posjetu. Odlomio je komadić veličine nokta i odnio ga – prisjećao se Šolaja, dodajući da je tek pred uhićenje doznao da je riječ o kokainu. Za Smirčićevo uhićenje doznao je nakon što je došao po namirnice na Isti i potražio ga kući gdje je zatekao njegova malodobnog sina koji mu je rekao da su “tatu odveli policajci”. Potom je i sam sreo policajce koji su mu najavili dolazak u kuću za oko dva sata, a kad su i došli, on im je dragovoljno izručio ostatak kokaina.
Smirčić je u svojoj obrani jučer i dalje ostao pri prvotnom iskazu tvrdeći da je bila riječ o bazi kokaina koji je trebalo dalje prerađivati. Ispričao je da ni sam nije znao kakva je to materija jer da je bio konzument heroina i metadona u terapijske svrhe. U dogovoru sa Šolajom odnio je nekim ljudima da “probaju” i da ocijene što je to.
Smirčić optužio Komača za laž
– U Komačevu stanu smo se našli ja, Tiho, Marin i Dok kojima sam ja dao po grumenčić kokaina, a oni meni zauzvrat heroin. Nije bilo plaćanja nego razmjena kokaina za heroin. To što me Komač tereti da je vidio novac nije istina već laž kojom sebe pokušava izvući i koju je izrekao u dogovoru s bratom policajcem kako bi izbjegao pritvor – rekao je Smirčić, dodavši da je to jasno iz toga što Komač jest van, dok on i Šolaja nisu. Nadalje, odgovarajući na pitanja suca Borisa Radmana Smirčić je ispričao da se cijeli život bavio ribarstvom i da zarađuje od tisuću kuna do tisuću eura dnevno na ribi, no da nema dozvolu za profesionalno ribarenje iako je prije tri godine kupio brodicu vrijednu 100 tisuća kuna i iako ima kilometre mreža.
– Jako dobro zarađujem ribolovom, a posebno dobro mi ide ulov lignji. Ja sam doktor lignjarstva – pohvalio se Smirčić koji je istaknuo da je naizmjence koristio po tri-četiri grama kokaina tjedno u to vrijeme te naizmjence isto toliko heroina. No na pitanje suca Radmana kako pojašnjava da je onda uspio u dva tjedna potrošiti 50-ak grama kokaina ako nikome nije prodavao, Smirčić je najprije slegnuo ramenima, a potom je kazao da je koristio veću količinu.
Suđenje se nastavlja u petak kada će Smirčićev i Šolajin odvjetnik iznijeti završne riječi