Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Etnologija jučer, danas, sutra

16.02.2011. 23:00
Etnologija jučer, danas, sutra


U Gradskoj loži Zadar od sinoć možete pogledati cjelokupnu hrvatsku povijest etnologije i etnografije od kad se ona pojavila u nastavi. “Etnografija u nastavi” naziv je izložbe koja je nastala suradnjom Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba i Narodnog muzeja Zadar. Izložbu je otvorila ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš, a okupljenim gostima obratile su se i ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Branka Manin, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar Jasenka Lulić-Štorić te muzejska savjetnica Školskog muzeja i autorica izložbe Vesna Rapo.
– Krajem 19. stoljeća predmet etnološkog istraživanja bio je narod kao nositelj kulture. Taj pojam narod krajem 19. stoljeća značio je nešto drugo nego što znači danas i od tog vremena predmet etnološkog istraživanja se mijenjao jer se izmijenio kompletan život. Tako je i etnologija mijenjala predmet svog istraživanja. Ova izložba bila je poticaj nizu događanja među kojima su i okrugli stolovi na temu “Tradicijska kultura 21. stoljeća”, a već sutra počinje s temom etnologije i turizma, što je na ovim našim prostorima vrlo važno, kako ćemo definirati sebe i svoju tradiciju, ukratko je Jasenka Lulić-Štorić upoznala okupljene s etnologijom kroz nastavu nekad i sad.
O etnologiji kroz vrijeme, u sadašnjosti pa i s naznakama budućnosti govori i izložba. Naime, kako je objasnila njezina autorica Vesna Rapo, ona je podijeljena u dvije izložbene cjeline. Prvi dio posvećen je proučavanju etnografskih i etnoloških tema od sredine 19. i kroz 20. stoljeće i to u osnovnim i srednjim školama na prostoru cijele Hrvatske. U drugoj izložbenoj cjelini predstavljen je sam studij etnologije i kulturne antropologije.
U sklopu obilježavanja etnologije u nastavi kroz nekoliko sljedećih dana u Gradskoj loži bit će organizirano nekoliko predavanja i okruglih stolova. Izložba će u Loži biti postavljena do 1. ožujka 2011. godine.