Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izbjegao proglasiti stečaj pa oštetio vjerovnike za četiri milijuna kuna

16.02.2011. 23:00
Izbjegao proglasiti stečaj pa oštetio vjerovnike za četiri milijuna kuna


Policajci Odsjeka gospodarskog kriminaliteta PU zadarske “češljanjem” poslovnih knjiga poduzeća Larus d.o.o. otkrili su kako je direktor Željko Vujević izbjegavši objaviti stečaj tvrtke nakon što je upao u financijske probleme oštetio vjerovnike za iznos od čak četiri milijuna kuna, a jednu građevinsku tvrtku za 150 tisuća kuna
Zbog prijevare u gospodarskom poslovanju i kršenja odredbi Zakona o trgovačkim društvima o objavi stečaja nakon blokade računa tvrtke u svom vlasništvu policija je jučer kazneno prijavila Željka Vujevića (51), bivšeg direktora nekadašnje “Zadranke”.
Policajci Odsjeka gospodarskog kriminaliteta PU zadarske “češljanjem” poslovnih knjiga poduzeća Larus d.o.o. u Vujevićevu vlasništvu otkrili su kako je Vujević izbjegavši objaviti stečaj tvrtke nakon što je upao u financijske probleme na taj način oštetio vjerovnike i to za iznos od čak četiri milijuna kuna. Larusu je, naime, račun blokiran još 28. studenog 2009. godine, a prema Zakonu o trgovačkim društvima dva mjeseca i 22 dana potom njegov je direktor trebao proglasiti stečaj.
– Direktora tvrtke sumnjiči se da kao odgovorna osoba nije u zakonskom roku predložio pokretanje stečajnog postupka nad tvrtkom – izvijestili su iz PU zadarske koja je Vujevića kazneno prijavila zbog povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, a kazneno je prijavljena i njegova tvrtka kao pravna osoba.
No Vujević je tijekom protekle godine, kada mu je račun tvrtke već bio u blokadi, prevario i jednu građevinsku tvrtku. Kao direktor naručio je građevinske radove koje po završetku nije platio. Naime, izvođač radova ispostavio je Larusu račun u visini od 150 tisuća kuna koliko su troškovi izvođenja koštali, no zbog blokade računa ni do danas se nisu naplatili. Jednako je prošao i jedan odvjetnički ured koji je nakon odrađenih usluga Larusu ostao uskraćen za zarađenih 13 tisuća kuna.
Željka Vujevića Zadrani pamte kao posljenjeg direktora “Zadranka” koja je 1993. godine, kada je odobrena pretvorba vlasništva bila procijenjena na 20,8 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, imala 178 prodavaonica i 1153 zaposlenika. U to vrijeme 51,1 posto dionica su upisali mali dioničari, dok je ostalo pripadalo državnim fondovima. Revizija je potom u analiziranju nastavka privatizacije navela da je Upravni odbor Fonda za privatizaciju krajem 1995. godine bez obrazloženja prihvatio ponudu grupacije CAE koju je predvodio Dinko Kovačević te da nisu bili vidljivi ciljevi ni mjerila koja su korištena pri odabiru ponuda, odnosno zašto je ta ponuda prihvaćena u odnosu na jednaku ili čak i kvalitetniju ponudu varaždinske Vindije. CAE je tada dobila pravo na kupnju 30,7 posto dionica, a idućih pet godina trajalo je natezanja oko uplate ugovorenih 5,5 milijuna dema. Na koncu je zbog neredovitog plaćanja u siječnju 2000. godine Fond raskinuo ugovor s grupacijom CAE jer su platili manje od trećine ugovorene cijene, odnosno samo 2,2 milijuna dema. Tada u cijelu priču ulazi i Hypo grupacija, a nepravilnosti oko privatizacije najvećeg zadarskog trgovačkog lanca ni do danas nisu rasvijetljene.