Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Iznad jame su ih ubijali mitraljezom

16.02.2011. 23:00
Iznad jame su ih ubijali mitraljezom


Neki su padali u jamu, neki pored, ali najteže mi je bilo kad sam vidjela trojicu vojnika koji su se zagrlili, poljubili i živi skočili u bezdan, govori Olga Jurica
Olga Jurica jedini je živi svjedok događaja koji su se krajem 1945. godine zbivali u kruševačkom zaseoku Brajnovići. Osamdesetrogodišnja starica kazala nam je da se živo sjeća kako su, dok je čuvala blago u blizini svoga sela, partizani doveli brojne vojnike koje su ubili i pobacali u jamu Brajnovića. Kaže da su je partizani vidjeli, ali njoj nisu napravili ništa. Više puta davala je iskaz policiji o tome što se dogodilo i vodila ih je do tih mjesta.
– Čuvala sam blago u blizini jame Brajnovića i čula sam vikanje ‘ajde ustašo, ajde ustašo’. Vidjela sam kako partizani nagone krvave vojnike koje su dovodili do ruba bezdanke gdje je stajao jedan iz susjednog sela i ubijao ih mitraljezom. Neki su padali u jamu, neki pored, ali najteže mi je bilo kad sam vidjela trojicu vojnika koji su se zagrlili, poljubili i živi skočili u bezdan, govori Olga, dodajući kako su nakon toga partizani lopatama bacali krv i zemlju u jamu te zaplesali “Kozaru”.
Ispričala nam je kako je među partizanima prepoznala trojicu iz susjednog sela, a za vojnike koji su ubijeni kaže da su bili “naši i Švabe”. Točnu brojku ubijenih ne zna, ali pretpostavlja da ih je bilo više od 200. Dio je ubijen i uz put kojim su dovedeni te su naknadno ubačeni u jamu. Poslije nekog vremena u blizini su pronašli još jednog mrtvog vojnika.
– Moj brat je krenuo tražiti konje i u jednoj škrapi vidio mrtvaca. Otišli smo i našli ga, sjećam se da je imao na jednoj nozi čizmu, a na drugoj papuču i oko sebe deku. Uzeli smo lopate i dovukli ga do jednog procijepa, nasuli ga zemljom i pokopali, govori Olga i dodaje da je pokojnik uz sebe imao torbu s pismima i slikama te da joj je žao što to nisu sačuvali.
Ispričala nam je i kako ju je poslije toga dugo bilo strah te da se budila po noći. O tome što je vidjela pričala je svojoj obitelji i suprugu, ali ne i javno, zbog straha da se ne pročuje. Susjedu koji je pucao mitraljezom u zarobljene vojnike rekla je: “Jadna ti majka, čemu se ti nadaš kad ih tako jadne pobi.”
 


Speleolozi pronašli samo jedan kostur


Sedam članova Speleološkog društva “Špilja” iz Splita 2006. godine spustilo se u jamu Brajnovića, a u njoj su pronašli samo jedan kostur. Tonči Rađa, speleolog s dugogodišnjim iskustvom, kazao nam je kako ne treba uvijek vjerovati lokalnim pričama te da bi tamo, ako je ubijen toliki broj ljudi, bilo vidljivo više kostura, ali da je ipak potrebno napraviti ekshumaciju i sondirati tlo.
– Uobičajena priča za jame je da su tamo bili bacani brojni vojnici, ali s obzirom na to da se mi bavimo baš tim istraživanjima, znam da nije baš tako. Našli smo do sada oko 30 jama u kojima su bile kosti i to smo prijavili policiji. U Zadarskoj županiji bili smo u jami Brajnović i tamo je pronađen jedan kostur. Dok se ne napravi ekshumacija, o tome se ne može govoriti, kazao je Rađa, dodajući da im je vodič rekao kako su u tu jamu dovezli vojnike u šest kamiona, ali do tamo nije bilo puta, pa nisu ni mogli biti dovezeni kamionima.
Jama Brajnovića duboka je oko 40 metara, na dnu je kosina s prirodnim tlom. Uz kostur pronađeno je i nekoliko bombi novijeg datuma proizvodnje.




 


Provode se istražne radnje


U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru kažu da ne mogu komentirati podatke o navodnom zločinu počinjenom u 2. svjetskom ratu ili neposredno nakon njega u zaseoku Brajnovići, jer se provode istražne radnje.
Na području cijele Zadarske županije navedeno je 26 lokacija, odnosno 19 masovnih i sedam pojedinačnih grobnica s ostacima oko 1.000 žrtava. Prema nekim podacima, iako ekshumacija još nije izvršena, samo u jami Brajnovića nalaze se ostaci 180 njemačkih vojnika i domobrana. Za zločine do danas nitko nije odgovarao.