Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kakva Budućnost čeka Zadrane?

16.02.2011. 23:00
Kakva Budućnost čeka Zadrane?


Najave iz zadarskog kuta su jasne: “Dat ćemo sve do posljednjeg atoma snage za pobjedu”, uglas će reći svi igrači i trener Zadra. Itekako su dobro svjesni važnosti ove utakmice, jer eventualnom pobjedom imaju priliku preskočiti Crvenu zvezdu, prvi put nakon što su ih Beograđani razbili na Višnjiku
Nakon drugog uzastopnog domaćeg poraza u Eurochallenge kupu, za plasman u četvrtfinale (tamo vode prva dva mjesta), Zadru su ostale još samo teoretske šanse. U posljednja dva kola trebao bi pobijediti na gostovanjima kod Prostejova i Oostendea, te se nadati da će Lokomotiv u Krasnodaru izgubiti prvo od Belgijaca pa od Čeha. Tako bi na kraju Oostende imao 5-1, Zadar 3-3, a Lokomotiv i Prostejov po 2-4. Iako smo se na nedavnoj završnici kupa još jednom uvjerili kako je u sportu sve moguće, ovakav bi rasplet zaista bio prvorazredna senzacija. No, teoretske šanse još uvijek postoje i trebat će sportski i korektno odraditi posao do kraja. Naravno, ova je europska priča za Zadrane u ovom trenutku poptuno u drugom planu, jer su im sve misli sada usmjerene isključivo na utakmicu protiv Budućnosti, još jednu u nizu kvalifikacijskih za ostanak u NLB ligi. I ogled protiv Lokomotiva bio je, kako je u najavi rekao trener Tihomir Bujan, prvenstveno dobra priprema za ono što njegovu momčad očekuje u subotu.
Mali, ali je napredak
Kako su ga odradili? U nekim elementima i fazama igre dobro, čak i vrlo dobro, a u nekima su pokazali stare boljke. Ipak, dojam je da ih je bilo manje nego na nekim prethodnim utakmicama, te da Zadar doista iz dana u dan radi po koračić naprijed u svojoj igri. Primjerice, Zadrani su u prvom poluvremenu imali previše izgubljenih lopti i neoprezno su dopustili protivniku da nekoliko puta poentira uz prekršaj. Kada se tome pridodalo i nekoliko kontranapada i pogođenih šuteva ruske momčadi, zadarski napad to više nije mogao pratiti i gosti su se početkom treće četvrtine odvojili na +13. Jasno, ne može se govoriti samo o Zadrovim nedostacima, nego treba istaknuti i kvalitetu Lokomotiva, no u nekih 10-ak minuta drugog poluvremena, Zadar je izgledao solidno u oba smjera. Onako, kako bi htio trener Bujan, samo u malo duljem vremenskom razdoblju. Vrlo je važno da je pokazao i da se može vratiti iz spomenutog dvoznamenkastog minusa, što u posljednje vrijeme i nije bio baš slučaj, te neko vrijeme pratiti suparnika, koji je uvijek bio korak-dva ispred. Tako je bilo do četiri minute prije kraja, kada je Zadar stao, promašio sve što je šutnuo, a Lokomotiv odjurio na +10 i zasluženo uzeo dva boda. Tada je ipak do izražaja došla razlika u kvaliteti, posebice napadačkoj. Kako je kasnije priznao Ive Ivanov: “oni su ipak veća klasa od nas”. Uz to, domaći su bili bez tri razigravača Downeya, Vladovića i Masona, koji se ozlijedio u drugom poluvremenu, a na Marka Cara, koji je jedan dio utakmice vrlo dobro obavljao tu zadaću, umor je u završnici ostavio traga. U najavi je Miro Bilan rekao da je recept za pobjedu, ponoviti igru iz finala kupa protiv Zagreba, uz koncentriraniju završnicu. A baš je taj nedostatak koncentracije u posljednje četiri minute bio jedan od razloga poraza. To je nešto, što će momčad do subote morati riješiti, jer tada će u igri biti mnogo važnija dva boda, nego što su bila u utorak.
Budućnost se može pobijediti
Šest kola prije kraja NLB lige, sve se momčadi, osim Nymburka, koji igra van konkurencije, a teško može dohvatiti završni turnir, za nešto bore. Ili za Final four ili za izlaz u Europu ili za bodove za Euroligu ili za ostanak. Neke su svoj primarni cilj već ostvarile pa su im apetiti sada nešto manji, no već se mnogo puta vidjelo da ove sezone svatko može pobijediti svakoga, na ovaj ili onaj način. Budućnost je u 20 kola sakupila 12 pobjeda i 8 poraza, baš kao i Olimpija, te se nalazi odmah iza vodećeg dvojca Partizan, Krka (13-7). Na Morači je bodove uzeo samo Partizan, a osim njega, najbliži tome bili su baš Zadrani, koji su pali u produžetku, nakon što su primili izjednačujući koš u posljednjoj sekundi regularnog dijela. Što se utakmica na strani tiče, Podgoričani su dobili Partizana još u prvom kolu, te kasnije Zagreba i Nymburka. Ipak, na posljednja tri gostovanja, kod Crvene zvezde, Radničkog i Igokee, nisu odigrali dobro i poraženi su, postigavši pritom samo 55 poena u Beogradu, 68 u Kragujevcu i 70 u Laktašima. Riječ je svakako o dobroj momčadi, koja, međutim, nipošto nije nepobjediva, naročito izvan svoje dvorane. Najave iz zadarskog kuta su jasne: “Dat ćemo sve do posljednjeg atoma snage za pobjedu”, uglas će reći svi igrači i trener Zadra. Itekako su dobro svjesni važnosti ove utakmice, jer eventualnom pobjedom imaju priliku preskočiti Crvenu zvezdu, prvi put nakon što su ih Beograđani razbili na Višnjiku. Zvezdu, naime, u nedjelju očekuje vječiti derbi s Partizanom, u kojemu sigurno neće imati popusta, a s obzirom na to kakve su igre pružali u posljednje vrijeme, uključujući i poraz u kupu od FMP-a, nemaju baš mnogo razloga za optimizam. A ne treba posebno isticati koliko bi bilo važno, i bodovno i psihološki, biti korak ispred direktnog konkurenta, pet kola prije kraja. Jer, bez obzira na raspored, a Zadrov je na papiru ipak nešto lakši od Zvezdinog, mnogo je lakše kada ste u poziciji da sami odlučujete o svojoj sudbini, odnosno kada ne morate iščekivati rezultate s drugih terena. Bujan će opet istaknuti da ovo nije jedina utakmica koja odlučuje o ostanku, što je točno, jer nakon nje priča neće biti riješena, ali jasno je da u ovakvoj situaciji, u konačnici svaka može biti presudna.


Eurochallenge, drugi krug


Rezultati 4. kola:
Skupina I: Lukoil Academic – Maccabi Haifa 87:69, Barak Netanya – Spartak St. Petersburg 70:80.
Poredak: Spartak 4-0, Lukoil 3-1, Maccabi 1-3, Barak Netanya 0-4.
Skupina J: Dexia – Krka 75:84, Pinar Karsiyaka – Antwerp 80:86.
Poredak: Pinar Karsiyaka 3-1, Krka 3-1, Antwerp 1-3, Dexia 1-3.
Skupina K: Norrkoping – Gravelines 87:94, Benfica – Ventspils 71:74.
Poredak: Gravelines 4-0, Ventspils 2-2, Norrkoping 1-3, Benfica 1-3.
Skupina L: Zadar – Lokomotiv Kuban 71:81, Oostende – Prostejov 87:85.
Poredak: Oostende 4-0, Lokomotiv 2-2, Prostejov 1-3, Zadar 1-3.




Iznenađenje Cedevite, na korak do četvrtfinala


Veliko iznenađenje priredili su košarkaši Cedevite u 4. kolu drugog kruga Eurokupa. Na vrlo teškom gostovanju kod španjolske Gran Canarije, Zagrepčani su slavili sa 86:89, predvođeni Rudežom i Wrightom sa 23 poena, te Draperom (10as), Edwardsom (11sk) i Vukušićem, koji su dodali po 11. Uz to, vrijedi istaknuti da je trojac Rudež, Wright, Vukušić, kombinirano šutirao trice impresivnih 13-16, a ukupan šut gostiju iza linije 6,75 bio je 18-31. To je ujedno i najveći broj trica što ga je jedna gostujuća momčad postigla u povijesti Eurokupa. Tako je momčad Aleksandra Petrovića došla u situaciju da u idućem kolu, domaćom pobjedom protiv Hemofarma, može osigurati plasman u četvrtfinale. Unics sada ima 4-0, Cedevita 2-2, a Gran Canarija i Hemofarm po 1-3, s tim da su Zagrepčani u međusobnim susretima bolji od Španjolaca.
Domaćim porazom od Galatasaraya 62:77, Nymburk je izgubio i teoretsku šansu za prolazak dalje, jer je sada na dnu tablice skupine K sa 4 poraza, bez pobjede. Estudiantes i Caserta imaju po 3-1, a Galatasaray 2-2. Plasman u četvrtfinale iz skupine L, osigurala je Cajasol Sevilla, koja je u Berlinu pobijedila Albu sa 81:95 i tako ostala na stopostotnom učinku, 4-0. Tom cilju približio se i Benetton, koji je u Trevisu pobijedio Panellinos sa 82:72. Grci (0-4) su ovim porazom izgubili svaku šansu za prolazak dalje, a ostala je još samo dvojba Benetton (3-1) ili Alba (1-3). Ove će se dvije momčadi sastati sljedeći tjedan u Berlinu, a Albi za produljenje nade treba pobjeda veća od 4 razlike. Prije sinoćnje utakmice između Gottingena i Arisa, situacija u skupini J bila je sljedeća: Budivelnik 3-1, Gottingen 2-1, Aris 1-2, Le Mans 1-3.


 


Popović se vratio sa 10 poena


Marko Popović u utorak se vratio na parket, prvi put nakon loma ruke 11. prosinca prošle godine na utakmici ruskog prvenstva. U domaćoj pobjedi Unicsa nad Hemofarmom 90:72, kojom je momčad iz Kazana potvrdila prolazak u četvrtfinale Eurokupa, Pop je za nešto više od 20 minuta ubacio 10 poena (1-2 za dva, 2-5 za tri, 2-4 sl.bacanja), uz po četiri skoka i asistencije, te valorizaciju 11.


 


Rok potpisao za Varese


Rok Stipčević jučer je i službeno potpisao ugovor sa talijanskim prvoligašem Vareseom do kraja sezone, s opcijom produljenja na još jednu godinu. Službene stranice kluba, 24-godišnjeg Zadranina opisuju kao klasičnog razigravača sa odličnom vizijom igre, dobrim šutom, te dobrom pick and roll igrom. Klub za kojega je svojevremeno igrao i Arijan Komazec, trenutno zauzima 14. mjesto u Serie A, s omjerom 7-11, koliko ima i Vanoli Cremona. Ispod su samo Teramo i Brindisi (5-13), a iznad skupina od pet momčadi sa 8 pobjeda i 10 poraza, među kojima i Benetton Hrvoja Perića. Stipčević će debitirati u subotu, kada Varese dočekuje baš momčad iz Trevisa, no vjerojatno se neće sresti sa prošlosezonskim suigračem iz Zadra, koji se još oporavlja od upale pluća.