Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Koncert jednog od najboljih mladih svjetskih gitarista

16.02.2011. 23:00
Koncert jednog od najboljih mladih svjetskih gitarista


U sklopu koncertne sezone HNK Zadar, večeras će u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održati koncert Petar Čulić, jedan od najboljih mladih svjetskih gitarista. Čulić je rođen 26. lipnja 1986. godine u Splitu, a živi u Dugom Ratu. Osnovnu glazbenu školu “Lovro pl. Matačić” završio je u Omišu, a nakon završenog trećeg razreda srednje glazbene škole “Josip Hatze” u Splitu upisuje prvu godinu Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu; Odsjek za gitaru u klasi prof. Goran Listeš. Upisao je studij u kvoti posebno nadareni bez završene srednje škole. Diplomirao je u srpnju 2008. godine. Školovanje nastavlja na postdiplomskom studiju u Koblenzu (Njemačka) na „Koblenz International Guitar Academy” u klasi prof. Hubert Käppel.
Do danas bilježi više od 300 uspješnih solističkih recitala te više od 900 nastupa diljem Hrvatske i Europe. Član je stručnog žiria na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima (Concorso di Gorizia, Guitar art Festival, Male žice Dalmacije, Porečki Tirando, …). Održava majstorska tečajeve u Hrvatskoj i inozemstvu. Još sa 12 godina održao je prvi samostalni recital. Uz brojne solističke nastupe koncertirao je u duima, kvartetima te s gudačkim orkestrima (već od 11 godina svirao koncert za gitaru i orkestar u D duru, A.Vivaldi).
Za vrijeme školovanja postigao je izvanredne rezultate na domaćim i međunarodnim (Engleska, Wales, Grčka, Njemačka, Češka Republika, Italija, Slovenija, Crna Gora) natjecanjima. Kao solist osvojio je ukupno 34 nagrade, od čega 22 prve (5 drugih i 7 trećih). Kao nastavnik, na domaćim i međunarodnim natjecanjima, unatoč vrlo malom broju učenika u svojoj klasi, osvojio je 19 prvih, 25 drugih i 10 trećih nagrada. Osmerostruki je državni prvak, 5 puta kao solist i 3 puta kao član komornih sastava.
Petar Čulić je osvojio 1. nagradu na međunarodnom natjecanju ( 5. Nikšić Guitar Festival) u srpnju 2011. u Nikšiću ( Crna Gora)! Nagrada je bila gitara Andresa D. Marvia vrijedna 7000 eura.
Na programu su djela A.de Muddara, Sora, Tarrega, Poncea, Čulića, Henzea i Giulianija.