Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mocire od utvrde do ruševine

16.02.2011. 23:00
Mocire od utvrde do ruševine


Onog trenutka kada je počela rasprodaja u Mocirama Zadar je bio osuđen na ono što sada proživljava – neizvjesnost borbe za ostanak u ligi
Rukometaši Zadra ovogodišnju sezonu u Prvoj ligi dočekali su kao prava domaćinska momčad, klub koji je od 46 domaćih ligaških utakmica od 2006. godine, koliko ih je odigrano u Mocirama (točnije 45, jedna je odigrana u Benkovcu), izgubio samo dvije. Oba poraza dogodila su se u Prvoj B ligi u sezoni 2008./09. i to u prvom (Buzet 26:34) i posljednjem kolu (Đakovo 29:31). U četiri utakmice Zadar je osvojio po bod, a čak 40 puta momčad iz Mocira utakmice je završavala kao pobjednik. Baš zbog tako moćne statistike na domaćim utakmicama teško je bilo vjerovati da će današnji Zadar tako nisko pasti, toliko nisko da je od sedam ovosezonskih domaćih utakmica pobijedio samo jednu (Mladi rudar 26:24), dvije odigrao bez pobjednika (Spačva, Crikvenica), a čak četiri izgubio. Onog trenutka kada je počela rasprodaja u Mocirama Zadar je bio osuđen na ono što sada proživljava – neizvjesnost borbe za ostanak u ligi. Ako je prošle sezone Zadar i imao kvalitetniju momčad, premda od igrača koji su igrali prošlo proljeće aktualnoj momčadi nedostaju samo Ivan Buovac, Marijan Bašić i Tomislav Balent, kako objasniti odličan domaći učinak Zadrana u nekim prethodnim sezonama. Tadašnje momčadi, ako nisu bile lošije, nisu bile ni bolje od sastava koji se toliko muči ove sezone. Zadar ni tada nije uvijek briljirao na gostovanjima, ali kod kuće je bio neumoljiv, na bodove u Mocirama nitko nije mogao računati. Poveznica svih tih sezona osim nekoliko igrača (Jerak, Peša, Brkljača) je i trener Roko Paleka, koji je na klupu sjeo u ožujku 2007. kada je s mjesta prvog trenera otišao Romano Perinović. Paleka, premda u nekim svojim odlukama i osporavan (pa i od autora ovog teksta) od momčadi prosječne kvalitete, u kojoj s nekim igračima i nije tako jednostavno raditi, stvorio je respektabilan sastav koji je znao što mu je činiti na domaćin utakmicama.
Posebno se to osjetilo u Prvoj B ligi u sezoni 2008./09. u kojoj je Zadar preživio i nakon odlazaka nekoliko igrača od kojih su neki završili u Arbanasima, a neki krenuli put drugih rukometnih sredina. Realno, jedina domaća utakmica koja je možda i utjecala na Palekinu odluku o odlasku s klupe prošlog ljeta bio je dvoboj protiv Arene odigran 15. svibnja prošle godine. Zadru je u toj utakmici trebala pobjeda za ulazak u Premijer ligu, no završilo je 23:23 i Puljani su na kraju s Goricom ušli u najjači domaći rukometni rang. Bio je to jedini bod koji je Zadar lani izgubio u svojoj dvorani, ali njegova je cijena bila previsoka.
Kako bilo, Zadar se ove sezone neće izvući ne počne li pobjeđivati kod kuće i to što prije. Romana Perinovića u tom kontekstu posebno treba zabrinuti što je Zadar na svom parketu već izgubio od sasvim prosječnih momčadi (Ivančica, Umag, Županja, Kaštela). Možda će biti bolji kada u Zadar dođu oni koju su trenutačno na vrhu ljestvice (Senj, Brod). Možda, iako kako stvari sada stoje…
 


Zadar na domaćim utakmicama


Sezona Rang Pobjede Neriješeni Porazi Postotak
2006./07. Druga liga 9 2 0 90
2007./08. Druga liga 11 0 0 100
2008./09. Prva B liga 8 1 2 86
2009./10. Prva B liga 12 1 0 96
2010./11. Prva B liga 1 2 4 29




 


Teška 2005. godina


Kada je riječ o domaćin utakmicama posebna stavka je sezona 2005./06. u kojoj je Zadar igrao u Drugoj ligi nakon što je sezonu ranije bio prvoligaš. Od prvih pet domaćih dvobja Zadrani su te sezone izgubili četiri, a na jednoj su osvojili bod (Krilnik), tako da u jesenskoj polusezni momčad koju je tada vodio Zlatko Saračević u svojoj dvorani nikoga nije uspjela pobijediti. No, bila je to vrlo mlada momčad sastavljena uglavnom od kadeta budući da su gotovo svi igrači koji su igrali Prvu ligu ili otišli iz kluba ili odbili igrati. Tek kada su se vratili Nino Jerak, Josip Peša, pa Šime Humbolt, Domagoj Surać i Mate Torbarina, uz Kristijana Brkljaču, jedinog koji je bio cijelo vrijeme u sastavu, Zadar je i kod kuće počeo pobjeđivati.