Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sadak – dio etnografskog blaga

16.02.2011. 23:00
Sadak – dio etnografskog blaga


Riječ je o daru gospođe Mirjane Perice iz Zadra, a njega su uz knjigu “Četverokuka”, autorice Marije Vrkić Žuvanić, stalne suradnice Narodnog muzeja Zadar i kalendara “Biseri Zadarske županije”, u Benkovac donijele predstavnice Narodnog muzeja Zadar
Ovih dana Zavičajni muzej Benkovac obogatio je svoju zbirku s još jednim vrijednim predmetom vezanim uz etnografsko blago Bukovice i Ravnih kotara.
Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac kaže da je to vrijedni primjerak u etnografiji poznat kao sadak, originalni ženski haljetak bez rukava koji potječe iz sredine 19. stoljeća i to iz okolice Stankovaca. Riječ je o daru gospođe Mirjane Perice iz Zadra, a njega su uz knjigu “Četverokuka”, autorice Marije Vrkić Žuvanić, stalne suradnice Narodnog muzeja Zadar i kalendara “Biseri Zadarske županije”, u Benkovac donijele predstavnice Narodnog muzeja Zadar.
Ovom prilikom Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar napomenula je odličnu suradnju i prijateljstvo Grada Benkovca i Narodnog muzeja Zadar s ciljem još većeg kulturno-etnografskog bogaćenja etnografskog blaga Zadra i Benkovca.
Na vrijednim darovima zahvalili su Željko Katuša, pročelnik odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti i dogradonačelnik Mirko Erstić. Za ljubitelje etnografskog blaga Bukovice i Ravnih kotara trebamo istaknuti da je vrijedni sadak koji je na prijedlog Marije Vrkić Žuvanić dospio u Zavičajni muzej Benkovac krojen je od modrog stupanog sukna, tkanog u keper tehnici i prožet osnovnim motivom-četverokukom.
Jasenka Lulić-Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar kazala je kako je vrlo važno očuvati kulturnu baštinu kao dio našeg kulturnog identiteta.