Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vodiči se spremaju za japanske turiste

16.02.2011. 23:00
Vodiči se spremaju za japanske turiste


Treninzi u Hrvatskoj predviđaju po jednu grupu polaznika koji sudjeluju na dva jednodnevna treninga. Zatim slijedi usavršavanje u Japanu na kojem će sudjelovati po tri najbolja polaznika iz 2011. i 2012. godine te praktična obuka s grupama japanskih turista u Hrvatskoj
Još samo desetak dana od početka programa treninga prve grupe turističkih vodiča specijaliziranih za japansko tržište. No kako u programu sudjeluje i Zajednica društva turističkih vodiča Hrvatske, odnosno i zadarski turistički vodiči, članovi Udruge Donat, ujedno i pokretači navedene Zajednice, o svemu tome razgovaramo s mr.sc. Vlastom Klarić, savjetnicom Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore.
– Već 28. veljače 2011. godine, prije početka turističke predsezone započinje program treninga prve grupe turističkih vodiča specijaliziranih za japansko tržište, kaže savjetnica Klarić.
– Program obuke turističkih vodiča specijaliziranih za japansko tržište rezultat je suradnje Hrvatske turističke zajednice i JATA-e (Japanske udruge turističkih agencija), Udruge hrvatskih putničkih agencija i Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske. Svrha programa obuke turističkih vodiča specijaliziranih za japansko tržište je omogućavanje stjecanja znanja o kulturi, povijesti i običajima Japana kako bi se postiglo bolje razumijevanje potreba i želja japanskih turista koji posjećuju Hrvatsku. Program obuke provodit će se tijekom 2011. i 2012. godine, a sastoji se od tri cjeline. Treninzi u Hrvatskoj predviđaju po jednu grupu polaznika koji sudjeluju na dva jednodnevna treninga. Zatim slijedi usavršavanje u Japanu na kojem će sudjelovati po tri najbolja polaznika iz 2011. i 2012. godine te praktična obuka s grupama japanskih turista u Hrvatskoj.
Jednodnevne treninge u Hrvatskoj (modul 1 i Modul 2) vodit će predavači iz Japana na engleskom jeziku, nadodaje mr.sc. Klarić te ističe da se na trening mogu prijaviti postojeći licencirani vodiči za japansko govorno područje te licencirani vodiči s vrlo skromnim ili nikakvim znanjem japanskog jezika koji obavljaju vođenje japanskih turista na engleskom jeziku uz predstavnika japanskog turoperatora. Također, i oni polaznici studija ili škole japanskog jezika koji žele postati turistički vodiči. 
Prijaviti se mogu državljani Republike Hrvatske i državljani zemalja članica Europske unije i Europskoga ekonomskoga prostora koji ispunjavaju uvjete propisane člankom 27., stavak 2., Zakona o pružanju usluga u turizmu.
Postoje dva modula rasporeda jednodnevnih treninga prve grupe u 2011. godini.
Modul broj 1 održava se na kraju veljače i u mjesecu ožujku, a modul broj 2 u mjesecu travnju i to na više destinacija.
U zagrebačkom hotel Westin održava se jednodnevni trening 28. veljače s početkom u 9.00 i traje do 15.00, s pauzom za kavu i ručak. Idući dan utorak 1. ožujka s istom satnicom trening se održava u opatijskom hotelu Ambasador Opatija, hotel Ambasador. U srijedu 2. ožujka u dubrovačkom hotelu Excelsior, a u četvrtak 3. ožujka u splitskom hotelu Park.
Jednodnevni trening modula broj 2 započinje u Zagrebu, također u hotel Westinu 11. travnja. Idući dan trening se održava u opatijskom hotelu Ambasador. U srijedu 13. travnja u dubrovačkom hotelu Palace, dok onaj posljednji dan 14. travnja u splitskom hotelu Park.
 


Sudjelovanje na treningu bez naknade


Sudjelovanje na treningu je bez naknade, no kako je broj polaznika ograničen, prijave sudionika koji ispunjavaju, odnosno zadovoljavaju zadane kriterije uvažavat će se prema redoslijedu pristizanja. 
Kandidati koji ne budu u mogućnosti sudjelovati na treningu tijekom 2011. godine moći će se prijaviti za trening koji će biti organiziran tijekom 2012. godine i imat će pravo prvenstva za sudjelovanje na treningu. 
Prijave za sudjelovanje u programu treninga u Hrvatskoj u 2011. godini (Modul 1 i 2) zaprimat će se do 22. veljače 2011. godine do 12.00 sati. 
Sudjelovanje na treningu je valjano tek nakon potvrde koju dostavi UHPA! Podrobnije obavijesti u vezi treninga i prijave možete zatražiti u uredu UHPA-e. Kontakt osoba je Mihaela Turnirski na telefon: 01/4836038; 01/2304992, kazala je mr. sc. Vlasta Klarić.