Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ispitat će se policajac koji je bez naloga obavio pretragu automobila

16.02.2012. 23:00
Ispitat će se policajac koji je bez naloga obavio pretragu automobila


Tužiteljstvo Španića tereti za preprodaju 145,6 grama “trave” koju su policajci pronašli u automobilu koji je mladić vozio. No, kako nisu imali nalog za pretragu vozila, branitelj okrivljenog tražio je izuzeće nezakonito izuzetih dokaza


Na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru jučer je sjeo 27-godišnji Marko Španić zbog optužbi da je preprodavao marihuanu.
Tužiteljstvo ga tereti zbog preprodaje 145,6 grama marihuane koju su mu 13. rujna prošle godine policajci pronašli nakon što su ga zaustavili u automobilu marke audi na Jadranskoj cesti nedaleko od noćnog kluba Lampaši. Drogu spakiranu u PVC vrećici pronašli su ispod suvozačkog sjedala, a u pretrazi doma pronađeno mu je još 16,53 grama “trave” i precizna digitalna vaga. Nakon čitanja optužnice mladić je rekao da se ne osjeća krivim za djelo koje mu se stavlja na teret, a njegov odvjetnik Milan Petričić zatražio je da se iz spisa izuzme policijsko izvješće.
– Nije sporno da je okrivljenik zatečen u tuđem vozilu, niti da je s njim u automobilu zatečena i treća osoba za koju do sada tužiteljstvo nije pokazalo interes, kao ni činjenica da je droga pronađena u pretrazi vozila. No, zakon je ovdje sasvim jasan. Riječ je o pretrazi, a ne pregledu pa molim da se iz spisa izuzme izvješće policije jer je pretraga obavljena bez naloga – rekao je Petričić pozvavši se na presudu Vrhovnog suda od 29. studenog prošle godine gdje je pravomoćno razriješena dvojba “pretraga-pregled” u gotovo identičnom slučaju. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Marijana Bitange uvažilo je Petričićev prigovor, a potom je na prijedlog tužiteljstva prihvaćen prijedlog da se policajac koji je obavio pretragu sasluša kao svjedok.
Suđenje se nastavlja 21. veljače.