Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nova prilika za ideju olimpijskog muzeja u Zadru

16.02.2012. 23:00
Nova prilika za ideju olimpijskog muzeja u Zadru


Hrvatski olimpijski odbor još je 1994. godine donio zaključak kojim podržava osnivanje olimpijskih muzeja u svim većim gradovima i važnijim sportskim središtima u Hrvatskoj – naglašava Marijan Klanac


Športske zajednice Zadarske županije i Grada Zadra u ponedjeljak, 20. veljače, u 12.30 sati u prostorijama Jedriličarskog klub Uskok organiziraju prvi zajednički susret zadarskih olimpijaca. Povod je 20. obljetnica prvog samostalnog nastupa hrvatskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu (Francuska) 1992. godine. Te je godine Hrvatska prvi put kao samostalna država nastupila i na Ljetnim olimpijskim igrama u Barceloni.
– Pozive će, između ostalih, dobiti ili su ih već dobili svi Zadrani koji su nastupili na Olimpijskim igrama, bilo kao natjecatelji ili kao prateće osoblje – naglašava Željko Birkić, glavni tajnik ŠZGD i v.d. tajnika SZZŽ.
Pozitivna iskustva
Marijan Klanac, član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora i glavni inicijator najavljenog okupljanja zadarskih olimpijaca ističe da će to biti prilika za oživljavanje ideje o otvaranju olimpijskog muzeja u Zadru.
– Hrvatski olimpijski odbor još je 1994. godine donio zaključak kojim podržava osnivanje olimpijskih muzeja u svim većim gradovima i važnijim sportskim središtima u Hrvatskoj. Tu nedvojbeno spada i Zadar, grad bogate sportske tradicije čiji su sportaši od 1960. godine sudjelovali na svim Olimpijskim igrama. Zadar je dao i olimpijske pobjednike i svjetskom sportu podario nekoliko velikana – kaže Klanac, svjestan da je put od ideje do realizacije dug.
– Od nečeg se treba početi i smatram da je okupljanje olimpijaca dobra prilika za čuti njihova razmišljanja o onome što je za sada još uvijek samo ideja. Iskustva sportskih muzeja u svijetu kao institucija koje prikupljaju, obrađuju i izlažu građu vezanu uz tjelesni odgoj i sport pokazuju da je riječ o prvorazrednim projektima.
Koji je sljedeći korak u mogućem uređenju takvog muzeja u Zadru?
– Naša je želja da Grad Zadar osnuje posebno povjerenstvo koje bi usporedno radilo na pronalaženju adekvatnog prostora i njegovoj adaptaciji te izradi koncepta izložbenog postava, odnosno kompletiranja svih eksponata. U tome svima mogu pomoći iskustva brojnih sportskih muzeja u svijetu – dodaje Klanac.
Raznovrsna ponuda
Postoji li ideja o tome gdje bi se u Zadru mogao smjestiti takav muzej?
– Mi ne možemo o tome odlučivati već treba dobro vidjeti koje prostorije Grad ima na raspolaganju, a u kojima bi se ovakav muzej mogao urediti. Moguće je adaptirati neke starije zgrade, a možda i ŠC Višnjik kao privremeno rješenje nije loša opcija. Ipak, prije svega toga treba aktivnije krenuti u realizaciju ovog projekta – ističe Birkić.
Marijan Klanac naglašava da bi muzej imao raznovrsnu ponudu prilagođenu današnjim novim tehnologijama i potencijalnim interesima javnosti.
– U predvorju muzeja postavile bi se biste zadarskih olimpijaca, a imena Zadrana, osvajača odličja s olimpijskih igara te imena Zadrana članova HOO-a, uklesala bi se na mramornim pločama. U okviru stalnog postava izložile bi se zbirke falerista, medaljara i likovna umjetnička djela sa sportskom tematikom. Audiovizualna sredstva bi upotpunjavala spoznaje o stalnom postavu u kojem bi se izložila vrijedna građa koja zorno prikazuje razvoj zadarskog sporta i tjelesnog odgoja. Prema želji posjetitelja mogli bi se aktivirati video-programi ili slični programi, a u dvorani za projekcije prikazivali bi se filmovi o zadarskom, hrvatskom i svjetskom sportu. Želja nam je i da muzej bude središte izdavačke sportske djelatnosti u Zadru. U doslovnom smislu takav bi muzej bio stjecište zadarske sportske kulture, zapravo zadarskog olimpizma.