Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Od Treće lige uvijek je bolja Prva liga

16.02.2012. 23:00
Od Treće lige uvijek je bolja Prva liga


Roko Mišlov, Marko Anić i Šime Maruna novi su članovi Šibenika, a Marin Kurtin pojačao je Karlovac


Iako su Šibenik i Karlovac uz Varaždin klubovi koji su prošle jeseni imali najviše problema s plaćanjima igrača i ostalih klupskih djelatnika, četiri igrača iz Zadra odlučila su upravo tamo potražiti prvoligašku sreću. Tako su Roko Mišlov, Marko Anić i Šime Maruna novi članovi Šibenika, a Marin Kurtin pojačao je Karlovac. Jesenas su Mišlov i Anić igrali u Primorcu iz Biograda na Moru, Kurtin je nastupao za Raštane, a Maruna je bio u Zadru. Vjerojatno najbolju jesen među njima imao je Mišlov, koji je u Primorcu bio najbolji igrač.
– Igrao sam na zadnjem veznom i postigao pet ili šest golova. Kada se javio Šibenik, najprije sam malo razmislio, nakon toga prihvatio sam njihovu ponudu. Znam za sve probleme koji su tamo bili u prvom dijelu sezone, ali smatram da ni Šibenik ni ja od ove suradnje nemamo što izgubiti – naglašava Mišlov, kojem je u želji za odlaskom u novu sredinu velika poteškoća bila i odšteta na koju je Zadar imao pravo, s obzirom na to da je u klubu sa Stanova Mišlov prošao mlađe klupske selekcije.
Sporna odšteta
– Zadar se nije želio odreći odštete koja mu je pripadala prema pravilniku o sportskom usavršavanju. Svaki klub ima pravo tražiti takvu odštetu za svog igrača sve do njegove 23. godine. S obzirom na to da nije bilo kluba koji je htio platiti taj iznos, nisam mogao potpisati profesionalni ugovor, pa sam igrao u amaterskim sredinama, u Raštanima, Velebitu i Primorcu. Sada sam napunio 23 godine i postao slobodan igrač tako da nije bilo prepreka za potpisivanje ugovora sa Šibenikom.
Klub sa Šubićevca u prijelaznom roku izgubio je gotovo cijelu prvu momčad s kojom je počeo sezonu.
– Sigurno je da se Šibenik u nastavku sezone neće predati. Ostali su uglavnom mladi igrači i prema onome što smo pokazali u pripremnom razdoblju, gdje nam je poteškoća i to što ne smijemo igrati prijateljske utakmice, možemo se nadati uspješnom proljeću.
Mišlov, koji je u međuvremenu u Zadru završio i studij menadžmenta, zna da se u Šibenik ne dolazi da bi se riješila “životna egzistencija”.
– U Šibenik nisam došao zbog novca, to je svima jasno, ali ovo bi za mene trebao biti korak naprijed u karijeri. Igrati u Prvoj i Trećoj ligi ipak je velika razlika. Očekujem da ću moći vidjeti kakve su mi mogućnosti u višem rangu. Ako ne bude išlo, uvijek se mogu vratiti u Treću ligu.
Zaobilazni put
Prvu domaću utakmicu na proljeće Zadar igra upravo protiv Šibenika.
– U prvoj momčadi Zadra bio sam godinu i pol dana, ali u tom vremenu nisam uspio nastupiti na dvije uzastopne utakmice. Uvijek bih ili ulazio s klupe ili odigrao jednu utakmicu, pa opet na klupu. Na taj način u Zadru nisam mogao pokazati što znam i zbog toga mi je žao. Nadam se da ću se jednog dana ipak vratiti u Zadar i da je ovo samo zaobilazni put. Primjeri nekih drugih igrača pokazuju da je takvo što moguće – zaključio je Mišlov.
Poput Mišlova i Maruna i Anić Zadru nisu bili zanimljivi. Maruna, koji igra na poziciji desnog boka, odlazio je na posudbu u Raštane, pa se vraćao, a ove zime dobio je slobodne papire u potrazi za novim klubom. Anić je na Stanovima bio jednu sezonu gdje je došao nakon odličnih izvedbi u Primorcu. Svejedno, za Zadar nije nastupio budući da je imao problema s ozljedom pa se vratio u Primorac. Šibenik je i za njega novi prvoligaški pokušaj. Anić i Mišlov u veznom redu. Maruna na boku. Trojac je to s kojima će Šibenik pokušati doći do – ostanka.


 MARIN KURTIN NA KARLOVAČKOJ PROMENADI




Šibenik je doživio veliku rekonstrukciju prve momčadi, ali ono što su napravili u Karlovcu je promjena za 180 stupnjeva. Više od 20 igrača otišlo je iz kluba s Korane, a nešto manje ih je došlo. Među novacima je i Marin Kurtin, veznjak koji može igrati i na desnom boku. U sezoni 2009./10. Kurtin je iz Velebita došao u Zadar, gdje je prošao sve mlađe klupske selekcije. No, nakon pet nastupa u zadarskom dresu Kurtin se još tijekom jeseni vratio u Velebit. S obzirom na turbulentnu jesen, Karlovac sigurno ne slovi kod igrača kao idealan izbor. No, poput Mišlova, i Kurtin razmišlja u istom smjeru.
– Kada su me pozvali u Karlovac odlučio sam pokušati. U klub su došli novi ljudi koji nemaju nerealna obećanja i svjesni su onoga što klub očekuje u nastavku sezone. Slaže se mlada momčad koja se, ako i ispadne iz Prve lige, može brzo vratiti natrag. Ne razmišljam ni o kakvoj zaradi, to sam rekao i mojima kod kuće, ali u nekoj budućnosti mogao bih imati koristi od onoga što odigram u Karlovcu. Priliku u Prvoj HNL teško je dobiti – naglašava Kurtin.