Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pokušaj ispravljanja nebrige o ženama-piscima

16.02.2012. 23:00
Pokušaj ispravljanja nebrige o ženama-piscima


Načinom rasprave o radu pisaca žena, koji je često zanemaren u području Irskih studija, ova disertacija predstavlja značajnu intervenciju kao pokušaj da se ispravi ova nebriga – dr. sc. Robert Sullivan


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana doktorske disertacije mr. sc. Vesne Ukić Košta. Disertaciju pod naslovom Representations of Catholicism in Twentieth Century Irish Women’s Fiction (Prikazi katoličanstva u prozi irskih književnica 20. stoljeća) Ukić Košta je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: doc. dr. sc. Sanja Runtić, prof. dr. sc. Robert Sullivan i doc. dr. sc. Borislav Berić. Javna obrana održana je na engleskom jeziku.
U svojoj ocjeni dr. sc. Sanja Runtić piše kako je doktorska disertacija mr. sc. Vesne Ukić konzistentan, cjelovit, metodološki korektan i znanstveno originalan rad, rezultat ozbiljno zamišljenog i provedenog istraživanja s jasno postavljenim ciljevima.
“Pristupnica je u radu također pokazala i sposobnost kritičke analize postignuća u ovom području, samostalnog znanstvenog rada, zaključivanja i vrednovanja znanstvenih pristupa i pogleda”, zapisala je Runtić istaknuvši kako doktorska disertacija predstavlja izvorni znanstveni doprinos primijenjenoj književnoj teoriji i anglistici.
“Načinom rasprave o radu pisaca žena, koji je često zanemaren u području Irskih studija, ova disertacija predstavlja značajnu intervenciju kao pokušaj da se ispravi ova nebriga. Činjenica da se posebna pažnja posvećuje ideološkom djelovanju religije, obrazovanja i obitelji u djelima spisateljica inovativan je dodatak u ovom području Irskih studija. Za razliku od drugih studija, ovaj rad pokušava biti određeniji u istraživanju načina na koji su te ograničavajuće sile utjecale na pisanje kao i na teme odabranih autorica. Rad je dobro istražen i koristi najnoviju literaturu, članke i disertacije iz područja zanimanja”, zaključno je napisao u svojoj ocjeni dr. sc. Robert Sullivan, gostujući profesor Književnih studija Sveučilišta u Mostaru.
Dr. sc. Borislav Berić u svojoj ocjeni piše: „Za razliku od dosadašnjih istraživanja, koja „pronalaze” ženske pisce dvadesetog stoljeća, ova disertacija se bavi daleko konkretnijom temom, a to su načini na koje su irske spisateljice dvadesetog stoljeća vidjele i proživljavale katoličanstvo kao jedan od najvažnijih elemenata u određivanju irskog nacionalnog identiteta. Uloga katoičanstva u društvenom životu postaje jedna od gorućih tema u političkom i društvenom životu Irske danas, a irske su spisateljice uvelike doprinijele njenom otvaranju. Stoga, ova disertacija je važna za razumijevanje i daljnju afirmaciju irskih spisateljica dvadesetog stoljeća koje su ostjale u sjeni kanoniziranih „buntovnika” poput Jamesa Joycea. Ona isto tao može biti poticaj za daljnji komparatistički studij irske i hrvatske književnosti budući da su irski i hrvatski nacionalni identitet slično povezani s katoličanstvom. Na taj način ova disertacija može potaknuti ne samo afirmaciju irske već i hrvatske književnosti u svijetu”.