Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sabor: Oporba kritizira zakon o ustrojstvu državnih tijela

16.02.2012. 23:00
Sabor: Oporba kritizira zakon o ustrojstvu državnih tijela


Saborska oporba kritizirala je danas izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, prozivajući Vladu da tim prijedlogom dodatno komplicira umjesto da pojednostavljuje sustav državne uprave te na neracionalan način miješa nadležnosti njezinih tijela.
Davorin Mlakar je u ime HDZ-a prigovorio ustanovljavanju Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom kao koordinacijskog tijela s, ocijenio je, potpuno nejasnim nadležnostima.
“Ovo je više prodavanje magle nego stvaranje djelokruga središnjih tijela državne uprave koja bi u ovo recesijsko vrijeme trebala obavljati poslove od interesa za državu”, istaknuo je Mlakar.
Nedopustivim smatra i da neka ministarstva imaju inspekcijski nadzor, a neka tek upravni, poput Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
“Upravni nadzor ne može nadomjestiti inspekcijski. Činite štetu jer ministrima uzimate bitan instrument za nadzor provedbe zakona”, poručio je vladajućima.
Za HDZ-ovu Đurđicu Sumrak, Vladin prijedlog zakona podsjeća na popularni strip “Alan Ford”. “Tamo su osnovali ured za istraživanje ruda i gubljenje vremena, gdje su zapošljavali svoje frendove koji ništa nisu radili”, poručila je.
Izrazito kritičan prema zakonskim izmjenama bio je i Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti), kojega smeta što zakon, kada govori o uredu za upravljanje državnom imovinom, uopće kao obvezu ne navodi izradu popisa državne imovine.
“Gazda koji ne zna što točno ima u kući nije dobar gazda”, rekao je, prigovorivši Vladi i da je jučerašnjom uredbom omogućila da u upravna i nadzorna tijela u javnim poduzećima postavlja i ljude koji su osuđeni za kaznena djela ako taj kriminal nisu počinili u svom poduzeću.
“To je posljedica podjele ratnog plijena. Možda je bolje da brzo sve prodamo nego da takvi ljudi sjede u nadzornim i upravnim tijelima”, poručio je Vuljanić.
Ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću zamjerio je da se, nakon što je zasjeo na tu dužnost, “svim oružjem obrušio na korupciju u sportu, a onda o tome zašutio”.
“O tome više ni slova, a predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza kada ga pitaju je li razgovarao s Jovanovićem odgovara ‘tko vam je taj’. To pokazuje da se s tim poslom stalo”, rekao je Vuljanić.
Boru Grubišića (HDSSB) smeta, pak, funkcija prvog potpredsjednika Vlade, koju obnaša čelnik HNS-a Radimir Čačić. “Tko su drugi, treći, četvrti potpredsjednik, jesu li poredani po rednom broju, plaći, ovlastima”, upitao je.
Ne vidi kako to Vlada planira smanjiti broj zaposlenih u državnoj upravi, kada, kako je rekao, objedinjavanjem te osnivanjem nekih novih tijela samo povećava broj zaposlenih.
Suprotno oporbenima, vladajući klubovi podržali su zakonske izmjene, a Josip Leko (SDP) oporbi je poručio kako njihova “naglo stečena vidovitost govori o njihovim nerealiziranim ambicijama”.
Logičnim smatra da se državnom imovinom upravlja iz jednog središnjeg tijela, ističući kako se državna uprava temelji i na elastičnosti, koja bi, rekao je, trebala pomoći vladi da ispuni svoje zadaće.
“Državna uprava bila je i ostaje servis građana, ali i gospodarstava”, istaknuo je Leko.
Jozo Radoš (HNS) poručio je oporbi kako je legitimno izražavati skepsu i ironiju, ali i naglasio da vlada ima pravo postavljati okvir za ispunjavanje svojih zadaća.
Posebno je pohvalio što se stručni nadzor Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prebacuje na Agenciju za obrazovanje, kao i što se odustalo od inspekcijskog nadzora s ciljem očuvanja autonomije visokih učilišta.