Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Upitna budućnost hrvatske znanosti

16.02.2012. 23:00
Upitna budućnost hrvatske znanosti


Projekcija državnog  proračuna za 2012. godinu u kojem je predviđeno 300 milijuna kuna manje za znanost bila je glavna točka jučerašnje druge sjednice Rektorskog zbora u akademskoj godini 2011./2012. održane u Zadru. Hrvatski rektori tražit će od ministarstva jasne smjernice provođenja proračuna. Zaključak Rektorskog zbora pojasnio je dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor zagrebačkog Sveučilišta, koji je i iznio prijedlog rektorima.
– Proračun oslikava nedostatak ambicioznosti prema promjenama u društvu. U tom vrlo restriktivnom proračunu je došlo do prebacivanja iz stavki koje su manje bitne u neke druge, istaknuo je Bjeliš napomenuvši kako su posebno problematične stavke školarine, studentski standard i državna matura. Budući da nije predviđeno nikakvo povećanje sredstava za razvoj znanosti rektor Bjeliš se pita kakava je budućnost hrvatske znanosti u trenutku kad se spremao na ulazak u Europsku uniju, u čijim zemljama se pokazalo kako nema razvoja društva, bez razvoja znanosti.
Dr. sc. Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, zadužena za visoko obrazovanje, istaknula je kako je bitno racionalizirati sustav.
– Nema novih zapošljavanja, bez da su moguća predviđenim sredstvima. Osnovna plaća se neće dirati, ali ako bi i do toga došlo išlo bi se u pregovore sa sindikatima, istaknula je Beljo Lučić kazavši kako će se morati racionalizirati vanjska suradnja, na način da se radije nekog stalno zaposli, odnosno da netko tko prima punu plaću na jednom sveučilištu ne može raditi negdje drugdje kao vanjski suradnik.
Objasnila je kako se smanjenje proračunskih sredstava odnosi na brutto plaću, odnosno doprinose za zdravstvo. No, smanjit će se i naknade, pa je pitanje što će biti s božićnicama i sličnim stavkama. To pitanje, pak, moglo bi se rješavati izmjenama kolektivnog ugovora, no o sve tome nije bilo previše govora, odnosno nikakvog zaključka.
Druga točka, posebno zanimljiva u ovom trenutku, su upisi na ekonomske studije. Upitni su upisi na ekonomske fakultete osječkog i zagrebačkog sveučilišta. Pomoćnica ministra ističe kako će upisa na ova dva fakulteta biti, no kvote će se sigurno smanjiti.
– Ministarstvo donosi konačnu odluku, vezano uz rezultat provjere. Ne želimo uskraćivati upis, ali će se tražiti da se ostvare minimalni uvjeti, kazala je Beljo Lučić.