Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ostrea još uvijek proizvodi konzerve na “posuđenim” strojevima iz Adrije

16.02.2014. 23:00
Ostrea još uvijek proizvodi konzerve na “posuđenim” strojevima iz Adrije


Iako je policija još u studenom prošle godine u stankovačkoj Ostrei pronašla ukradene strojeve iz Adrije d.d., do danas, tri mjeseca kasnije, tek je dio opreme vraćen vlasniku. U međuvremenu podnijeta je kaznena prijava protiv počinitelja – Jadranka Lisice, Nevena Badurine i njihova zagrebačkog odvjetnika Davora Galetovića, a tvrtka Adria d.d. kojoj je zbog financijskih problema odobrema predstečajna nagodba, radi sa smanjenim kapacitetom.
Iako bi plaće za 300-tinjak zaposlenica ove najstarije “živuće” zadarske tvornice koja na području Gaženice proizvodi riblje konzerve posljednjih 65 godina bile daleko sigurnije kad bi radili punim kapacitetom i na svim strojevima, pravosudno-sudska administracija u tome ih koči. Takav se, naime, zaključak nameće kad se sagledaju sve činjenice. Krađa tri milijuna kuna vrijednih strojeva prvi je puta, podsjećamo, prijavljena u travnju prošle godine kad su Lisica i Badurina još bili u zakupu Adrije.
Druga prijava uslijedila je ljetos, a treća u listopadu nakon primopredajne inventure kojom je točno utvrđeno što nedostaje i postignut dogovor do kada će nepravilnosti i nedostaci biti dovedeni u prvotno stanje. Lisica i Badurina ništa od toga nisu ispoštovali, a policija je u studenom 2013. godine ukradene strojeve pronašla u Badurininoj tvrtci Ostrea u Stankovcima i to u proizvodnoj hali u kojoj su na njima proizvoditi konzerve za Podravku kakve je do tada proizvodila samo Adria d.d. Policija je utvrdila stanje te pečatirala strojeve, no učinak je bio po sistemu “dali ovcu vuku na čuvanje”. Čim su policijski službenici napuustili tvornički prostor, proizvodnja na zapečaćenim strojevima nastavljena je kao da se baš ništa nije ni dogodilo.
Badurina je policijskim inspektorima za dva vrijedna stroja, takozvana zatvarača, pokazao dokumentaciju tvrdeći da su to njegovi strojevi pa se dogodila situacija – riječ protiv riječi s Miodragom Lacićem, većinskim vlasnikom Adrije d.d. koji je tvrdio kako su to njegovi strojevi. Čekala se stoga dokumentacija iz španjolske tvrtke Somme gdje su strjevi, prema tvrdnji Nevena Badurine, bili kupljeni. Dokumantacija je stigla koncem prošle godine i sve je bilo jasno – preko tvrtke Adrija Zadar d.d. u vlasništvu Davora Galetovića, a današnje Srdele d.d., izvezena su četiri stroja tzv. zatvarača. Jedan je repariran i vraćen, a tri preostala zamijenjena su jednim novim.
No iako je situacija čista, strojevi nisu vraćeni u Adriju već je slučaj zapeo na Državnom odvjetništvu koje, navodno, čeka nalog suda za oduzimanje strojeva.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU