Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZD DNEVNIK Gradonačelnikova enciklika

16.02.2014. 23:00
ZD DNEVNIK Gradonačelnikova enciklika


Gradonačelnikova enciklika pod nazivom kako smo gradili Gaženicu, odaslana je prošli tjedan s njegovog, tek drugog kolegija. Umjesto velebne pristanišne zgrade nalik onima na europskim zračnim lukama, putnici bi se trebali stisnuti u 20 x 20 kontejner dok čekaju autobuse da ih prevezu do “socijalnog”, suda ili Elektre.
Možda ovaj hidroavion kojeg najavljuje dožupan Dvoriski riješi problem osobito za one na otoku Molatu, Silbi i onih ukupno 30 radnog sposobnih stanovnika udaljenih zadarskih školja. Kaže Kalmeta da je njegova administarcija nudila značajne racionalizacije projekta pristanišne zgrade. Istina, svaki put kad bi ministar Hajdaš-Dojnčić dignuo prst, Zadrani bi kliknuli: “Evo još deset milijuna eura manje!” U enciklici, sve se okreće oko komfora putnika, a zapravo su glavni sadržaji pristanišne zgrade tipa „Orly”, kancelarije za Jadroliniju, carinu, lučku upravu, kapetaniju, policiju i kontrolni toranj veći od onog na aerodromu JFK u NYC.
No, ne treba biti sarkastičan jer je Gaženica puno više od parkirališta za Jurja Dalmatinca, Laru, Oleu i ostala plovila. Gaženica je nukleus policentričnog razvoja grada. Već sad, ona je zametak jednog šireg, poslovnog dijela grada koji bi u budućnosti trebao upiti sve one aktivnosti za koje je Poluotok pretijesan. Ona ne bi u konačnici bila važna luka nacionalnog tipa, ali bi bila izvrstan servis za gospodarsku zonu Crno. Ako se koji teret usput „ćapi” Riječanima i Splićanima, svi zadovoljni. No, onakva kakva je na papiru, odgovara gradu od najmanje 200.000 stanovnika, a mi se nismo vratili niti na predratnih 80.000. Dakle, kao što papa u svojoj enciklici ovih dana poziva sve biskupe na štednju i vjerodostojnost, tako je i naš Kalmeta trebao na početku reći: “Nismo brate, Rijeka, ali nisam protiv da jednog dana budemo i bolji!”