Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Mikročip” ukrašen panoramom grada iz 15. stoljeća

16.02.2017. 23:00
“Mikročip” ukrašen panoramom grada iz 15. stoljeća


Ukrašen najstarijim prikazom panorame Zadra iz 15. stoljeća, jučer je u Gimnaziji Franje Petrića Zadar predstavljen četvrti broj školskog časopisa “Mikročip”. Radi se, naime, o radu jednog njemačkog slikara koji je putem školskog murala nedavno uprizorio profesor Valentino Radman, pa je tako njegov rad prigodno uvršten i na naslovnicu časopisa, doznali smo od njegovih tvoraca.
Četvrti broj “Mikročipa” Gimnazije Franje Petrića Zadar predstavljen je dan prije i na županijskoj smotri Lidrano u Benkovcu gdje je između sedam listova predlažen za državnu smotru. Ovogodišnji broj, tiskan je u 400 primjeraka, a u Gimnaziji Franje Petrića ponosni su na njegov sadržaj i grafičku izradu.
– Sretni smo što smo i ove godine uspjeli realizirati novi broj, s obzirom da to iziskuje novčana sredstva, no uz pomoć ravnateljice, ali i Zadarske žuapnije, “Mikročip” je tiskan u siječnju, kazala je prof. Sanja Vlahović.
Uredništvo časopisa čini 16 učenika, svih razreda, na čelu s glavnom urednicom Lotom Festini. Velika pomoć u izrafi časopisa bio je i prof. informatike Andrija Vanjak koji je bio glavni koordinator s grafičarem i izdavačem. Što se tiče samih tekstova, oni su sadržajno raznovrsni, kazala je Vlahović.
– “Mikročip” opravdava naziv jednog školskog lista. Jer, prvotna želja nam je popratiti život u školi, odnosno događanja od posljednjeg broja “Mikročipa” do prosinca prošle godine. Prije svega pratimo naše učenike i sve što oni rade u školi i izvanškolskim aktivnostima. Tu su onda i teme vezane za život škole, kao i događanja u široj društvenoj zajednici, neke opće i zanimljive, no aktualne teme, pojasnila je Vlahović.
U novom broju “Mikročipa” nalaze se tako teme haloterapija i slana soba, projekt zvučne knjige Znanstvene knjižnice Zadar, članak o nasilju među vršnjacima, članak o Snapchatu…
Željeli su biti zanimljivi i onima koji nisu učenici i djelatnici naše škole, pa su tako zastupljeni i filmovi, glazba, umjetnost, a od ovog broja tu je i nagradna igra. Radi se o matematičkom zadatku učenika Noela Lakića. Tko ga uspije prvi riješiti donosi ga njegovom autoru na pregled i za nagradu dobiva veliku čokoladu.