Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odvjetništvo požuruje sud jer već dvije godine nema suđenja Kapoviću

16.02.2017. 23:00
Odvjetništvo požuruje sud jer već dvije godine nema suđenja Kapoviću


Nakon što je još u lipnju 2014. godine protiv jednog od najudogovječnijih općinskih načelnika u Zadarskoj županiji, Kristijana Kapovića, podignuta optužnica zbog kaznenog djela protupravne gradnje, ovih je dana Općinsko državno odvjetništvo u Zadru “požurilo” s početkom suđenja.
Naime, Udruga za promicanje kvalitete življenja i razvoj “Vir bez podjela” još 2013. godine prijavila je općinskog načelnika Kapovića zbog bespravnog nasipavanja dijela obale odnosno, pomorskog dobra čija je lokacija na kraju otoka Vira.
Tada su članovi Udruge fotografirali tijek građevinskih radova kako bi dokazali da se radi o protupravnoj gradnji, ali su zbog toga bili i u Zagrebu na razgovoru kod tada resorne ministrice Anke Mrak Taritaš. Ona je tada tamo uputila inspekcijski nadzor da provjeri stanje na terenu, a potom je izdano rješenje da se sve mora vratiti u prvobitno stanje. Nakon toga je Ministarstvo zaštite okoliša, kao nadležno, protiv Kristijana Kapovića podiglo optužnicu zbog protupravne gradnje.
Od podizanja optužnice, do danas u ovom slučaju nije zakazana niti jedna rasprava, a ovih je dana Općinsko državno odvjetništvo u Zadru dopisom obavijestilo Vir bez podjela da su “zbog proteka dvije godine požurili sa zakazivanjem glavne rasprave”. Datum početka suđenja nije naveden i još uvijek nije poznat.
U svakom slučaju, prema čl. 212 Kaznenog zakona, za koji se tereti načelnik Općine Vir Kristijan Kapović i koji kaže: Tko protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.