Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dani frankofonije započeli izložbom plakata studenata francuskog jezika

Autor: Valentina Mlađen

16.03.2009. 23:00
Dani frankofonije započeli izložbom plakata studenata francuskog jezika

Foto: Filip BRALA



“Zadarski dani frankofonije” ove godine su otvoreni izložbom plakata zadarskih studenata francuskog jezika pod nazivom “Balade en francophonie”.
Svečano otvorenje održano je u galeriji Sveučilišta u Zadru gdje su i postavljeni plakati sa sadržajima vezanima uz pojam frankofonije. Dane frankofonije u Zadru otvorili su Nenad Zekanović, predsjednik hrvatsko-francuske udruge i profesorica Isabelle Fillon, a otvaranje je obilježeno zakuskom za sve nazočne.
Plakate su izradili studenti druge godine francuskog jezika i književnosti pod vodstvom profesorice Isabelle Fillon. Zainteresirani na plakatima mogu naći podatke o rasprostranjenosti frankofonije u svijetu, izbor deset najljepših riječi iz francuskog jezika i drugi važni podaci koji se vežu uz taj pojam.
Već tradicionalne zadarske dane frankofonije i ove je godine organizirala Hrvatsko-francuska udruga Zadar u suradnji s Odjelom za francuski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru. Sponzorstvo programa kao i uvijek financirala je francuska vlada, tj. njihovo Ministarstvo vanjskih poslova sa sjedištem u Zagrebu. Iz budžeta za obilježavanje ovih dana u Hrvatskoj sponzorirali su događanja i u Zadru posredstvom Hrvatsko-francuske udruge. Ove su godine osim studenata francuskog jezika u sudjelovanje uključeni i učenici srednjih te osnovnih škola kao i njihovi profesori, a svi oni imaju svoj program s kojim će se predstaviti u ovogodišnjim danima frankofonije. Tako se ove godine očekuje širokI spektar događanja u trajanju od 16. ožujka pa sve do 8. travnja. Osim izložbe studenata ljubitelje francuskog jezika, ali i sve druge zainteresirane očekuju dvije radionice za osnovnoškolce s temama vezanim uz Francusku, prikazivanje tri filma, dva kanadska i jednog švicarskog te predavanje i izložba o francuskim putopisnim anegdotama iz Dalmacije. Kao središnji i najveći događaj frankofonije u Zadru očekuje se koncert francuskih šansona u Arsenalu.