Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Počinju radionice “Rastimo zajedno”

Autor:

16.03.2009. 23:00
Počinju radionice “Rastimo zajedno”

Foto: Adam VIDAS



Radi se o paketu od jedanaest radionica, svojevrsnoj školi za roditelje u kojoj će se preispitivati vrijednosti i ponašanja roditeljstva u najboljem interesu djeteta, učiti o potrebama djece i roditelja, kao i odgovarati na druga pitanja za koja roditelji izraze interes, doznajemo od pedagoginje Jelene Šestan
U odgoju djece roditelji se svakodnevno susreću s brojnim nedoumicama. Postavljaju pitanja – postupam li dobro, jesam li prestrog ili preblag, dosljedan ili nedosljedan, odnosno kako zapravo biti dobar roditelj koji postupa u najboljem interesu djeteta, odgovore vrlo često moraju pronalaziti sami. Stoga je u suradnji s vodećim domaćim stručnjacima u 12 hrvatskih gradova UNICEF pokrenuo školu za roditelje, nazvanu “Rastimo zajedno”. Škola je dio velike UNICEF-ove akcije “Prve tri su najvažnije”, a cilj joj je upravo omogućiti što kvalitetniju potporu roditeljima djece u prvim godinama života.
Roditeljska uloga
Među vrtićima koji su od početka uključeni u akciju je i zadarski Dječji vrtić “Sunce”, koji s provođenjem novoga ciklusa radionica kreće sutra 18. ožujka.
– Radi se o paketu od jedanaest radionica, svojevrsnoj školi za roditelje u kojoj će se preispitivati vrijednosti i ponašanja roditeljstva u najboljem interesu djeteta, učiti o potrebama djece i roditelja, o načinima njihova zadovoljavanja, vježbati komunikacijske vještine, kao i odgovarati na druga pitanja za koja roditelji izraze interes, doznajemo od pedagoginje Jelene Šestan. Kao glavni cilj radionica pedagoginja ističe namjeru da roditelji od stručnjaka i drugih roditelja dobiju informacije i podršku koji će im pomoći da se u svojoj roditeljskoj ulozi osjećaju sigurnije i zadovoljnije te na taj način doprinesu djetetovu optimalnom razvoju.
Program radionica oslanja se na nekoliko pretpostavki, a jedna od temeljnih je ona da su prve godine života, kada se mozak najintenzivnije razvija, osobito važne za razvoj svakog ljudskog bića.
Odgovornost
Već u dobi od tri godine vidljive su razlike u socijalnom i intelektualnom razvoju djece, koje ovise o tome kako se roditelji bave djecom kod kuće, kako podržavaju njihovu zantiželju i učenje. Druga važna pretpostavka, ističe pedagoginja Šestan, odgovornost je roditelja da zadovolji temeljne životne potrebe djeteta – sigurnost, emocionalnu toplinu, poticaj i stabilnost.
– Najvažnije odgovornosti roditelja su one da zadovolji ove djetetove temeljne potrebe. Ispunjavanje tih odgovornosti je i vrlo zahtjevno, a roditelji pritom nemaju uvijek dovoljno znanja kako to napraviti. Ali znanja se mogu stjecati, stavovi mijenjati, a vještine naučiti. Današnji roditelji suočeni su, naime, s novim očekivanjima uslijed brojnih društvenih promjena, kao što su, primjerice, promjene u svijetu rada, promjene u sastavima obitelji kao i u shvaćanjima prirode djece i roditelja. Škola za roditelje “Rastimo zajedno” stoga je oblik nastojanja da se roditelje ne ostavi da se s ovim izazovima snalaze sami, jer iako svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete, iskustva stručnjaka i drugih roditelja, ističe Šestan, često su dobrodošla, a povratne informacije roditelja koji su radionice već prošli i više su nego dobre.
 


 PREDAVANJA U CICIBANU


Radionice za roditelje “Rastimo zajedno” zamišljene su na način da se kroz predavanja i vježbe stječu znanja i vještine za bolji odnos s djetetom. Kroz razgovor se izmjenjuju iskustva o rješavanju problema, a kroz druženje se postaje sigurniji, jači i samopouzdaniji.
U predstojećem ciklusu radionica predviđeno je deset susreta po dva sata te završni jedanaesti, koji će se održavati jednom tjedno – srijedom od 17.30 do 19 sati. Radionice će se organizirati u Vrtiću “Ciciban”, a svi zainteresirani roditelji pozvani su da se prijave za sudjelovanje kod odgojitelja svoga djeteta.