Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pokret koji uključuje savez ljubavi

Autor: Marija Ćurko

16.03.2009. 23:00
Pokret koji uključuje savez ljubavi

Foto: Sebastian GOVORČIN



Schönstatt je danas poznat kao međunarodno marijansko proštenište. Ovo se ime također koristi širom svijeta da se označi apostolski schönstattski pokret u Katoličkoj crkvi. Schönstatt, duhovna obitelj svećenika, žena, muškaraca, obitelji, mladeži i djece, čulo se između ostalog na tribini


U dvorani Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru održana je tribina na kojoj je predstavljen Schönstattski pokret, marijanski pokret u Crkvi. O osnivanju pokreta, njegovoj duhovnosti, i načinu djelovanja govorila je s. Ramona Schneider, Marijina sestra iz Schönstatta u Njemačkoj. Pokret djeluje na svim kontinentima u više od sto zemalja, a obuhvaća oko šest milijuna obitelji i pojedinaca.
Svoje iskustvo štovanja Djevice prenijele su studentice Ivana Džeko iz Livna i Tihana Glavurdić iz Đakova, a također je o djelovanju pokreta u Kistanjama govorio mons. Nikola Dučkić. Čulo se i o milostima te uslišanim molitvama po zagovoru Majke Božje Schönstattske. Zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa u uvodnim je riječima uputio na povezanost Sjemeništa s Bezgrešnom Djevicom pod čijom je zaštitom. Susret je nazvao još jednim vidom zajedništva s njom i prema njoj te izdvojio razne oblike Gospina štovanja kao Majke Crkve.
– Znakovi pravog vjernika su vjernost i odanost Kristu u euharistiji, odanost Mariji i vjernost Svetom Ocu. Marijanski pokret u Zadarskoj nadbiskupiji je jako podržavan, rekao je mons. Prenđa istaknuvši kako se po Djevici dolazi k Isusu i živi u Njegovoj prisutnosti.
– Schönstatt je danas poznat kao međunarodno marijansko proštenište. Ovo se ime također koristi širom svijeta da se označi apostolski schönstattski pokret u Katoličkoj crkvi. Schönstatt, duhovna obitelj svećenika, žena, muškaraca, obitelji, mladeži i djece, čulo se između ostalog na tribini.
 Između ciljeva djelovanja pokreta ističe se potreba svetog življenja usred svijeta, a Djevica Marija se na tom putu pokazuje kao Majka i odgojiteljica. Riječ je o obnoviteljskom pokretu u skladu s potrebama današnjeg svijeta i Nove evangelizacije. Posebno se govorilo o milosti udomljenja, milosti duhovne preobrazbe i milosti apostolskog poslanja. Duhovna preobrazba podrazumijeva unutarnju obnovu, a apostolsko poslanje uključuje milost apostolske plodnosti. Schönstattski pokret uključuje savez ljubavi, odnosno Bog očekuje naš odgovor ljubavi. Vjera u poslanje znači da Bog poziva i šalje. Stoga smo pozvani biti svjedoci Božje ljubavi na onom mjestu na kojem djelujemo. Nositi Djevicu Mariju k ljudima i doprinositi njezinom djelovanju po čemu nastaje Crkva u malom ili kućna Crkva, neke su od misli susreta.
 Predstavljena je i akcija Hodočasničke Gospe koja se ostvaruje u župama uz njezinu sliku pred kojom se u obiteljima moli. Slika uprisutnjuje samu Gospu, koja donosi svoje milosti. Kako primiti tu “Gošću”? Ljudi koji je prime daju joj posebno mjesto u kući te se okupljaju na molitvu, potaknuti na život Gospi na radost. Najbolje je kad se nađe 15 obitelji ili pojedinaca za jedan krug, ako se ne uspije, barem deset. Slika kruži svaki mjesec i ostaje dva dana u obitelji kada je u krugu 15 obitelji, ili tri dana kada je u krugu 10 obitelji. Članovi kruga sami predaju sliku po rasporedu. Svaki krug treba imati jednog molitelja ili moliteljicu koja posebno moli za Gospino djelovanje u krugu. Ova osoba sama sastavlja svoje molitve.    Schönstattski pokret u Zadarskoj nadbiskupiji djeluje od 2003. godine i ima 60 krugova s ukupno oko 630 osoba.