Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Constructu otvara bivši predsjednik Mesić

Autor: Siniša Klarica

16.03.2010. 23:00
Constructu otvara bivši predsjednik Mesić

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jučer su u Sportskom centru Višnjik, počele pripreme za treći Međunarodni sajam gradnje i stanovanja CONSTRUCTA 2010. Od 18. do 21. ožujka rekordan broj od 67 izlagača predstavit će se zadaskoj i široj poslovnoj javnosti. Prema riječima direktorice sajma Romane Pleša, očekuje se dolazak bivšeg predsjednika republike Stjepana Mesića koji bi u četvrtak, točno u podne, trebao otvoriti sajam. Predsjednik Mesić bio je pokrovitelj prvih dvaju sajmova, prepoznavši njihov značaj ne samo za lokalno, nego i za gospodarstvo cijele regije. Nazočnima će se, uz župana Stipu Zrilića i gradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića, obratiti i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkvitost Vinko Mladineo.
– Dijelom je to zbog toga što se paralelno sa sajmom na Višnjiku, održava i podsajam Ecoenery posvećen obnovljim energetskim izvorima. To je novost ovogodišnje Constructe koja sve više postaje prepoznatljiva. Unatoč recesiji i aktualnoj gospodarskoj krizi, obavili smo preko 3.000 kontakata, a čim kriza počne jenjavati, morat ćemo razmišljati i povećanju kvadrature prostora za naše izlagače, rekla nam je u uvodu Romana Pleša.
Razlog zašto u krizi Constructa bilježi rekordan broj izlagača jest činjenica da je Zadar u graditeljskom smislu, vrlo zanimljiv izlagačima. To se, kaže Romana Pleša, odrazilo i na prepoznatljivosti sajma koji je više od 30 posto jeftiniji za izlagače nego npr. Zagrebački velesajam. Constructu su u konačnici prepoznale i institucije kao što su Županijska gospodarska komora, Županijska obrtnička komora, Udruga obrtinika i sl., pa se unatoč krizi stvari oko sajma puno lakše rješavaju.
– To je i razumljivo, jer trebaš najprije nešto napraviti da bi te institucije prepoznale. Važno je za napomenuti da smo ove godine suorganizatori Foruma o obnovljivim izvorima energije koji se održava paralelno sa sajmom. Kako na Višnjiku nema slobodnog prostora, Forum će se održati u prostorima hotelske kuće Falkensteiner na Boriku. Na ovaj Forum smo vrlo ponosni jer se on obično održavao u Cavtatu, ali smo ga uspjeli dovući u Zadar, kazivala je na kraju Romana Pleša.