Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Crno vrilo” – monografija u dva sveska

Autor: Ante Rogić

16.03.2010. 23:00
“Crno vrilo” – monografija u dva sveska

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je predstavljena knjiga predstavljanje knjiga “Crno vrilo” prof. dr. sc. Brunislava Marijanovića.
Pozdravni govor održao je rektor Sveučilišta u Zadru dr.s c. Ante Uglešić naglasivši kako se osnivanjem Sveučilišta započelo s izdavačkom djelatnošću. Napomenuo je kako je prošle godine smo izdali 20 različitih naslova, uz još neke publikacije, a samo Sveučilište postalo najveća sveučilišna izdavačka kuća.
– Rad Brunislava Marijanovića pokazuje da se samo radom i trudom može doći do znanstvenih rezultata kao što je ova knjiga, kazao je rektor Uglešić.
“Crno vrilo” je monografija u dva sveska. Prvi dio je autorsko djelo prof. Marijanovića, dok se u drugom svesku pojavljuje skupina autora. Lokalitet se nalazi u zaseoku Zekići u Ninskom Dračevcu, a istraživanje je provedeno od 2001. do 2005. godine.
Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Tihomila Težak Gregl i prof. dr. sc. Zdenko Brusić.
– Riječ je o publikaciji kakvih je kod nas jako malo, iako se u novije vrijeme nešto poboljšava. Ovo je prava znanstvena publikacija kakvu današnja znanost zahtijeva, kazala je dr. Tihomila Težak Gregl. Kad je riječ o samom nalazištu kazala je kako se za njega do prije desetak godina nije ni znalo. Sam lokalitet je na otvorenom , što nije čudno, no ono što ioznenađuje je sačuvanost.
– Ono što je na početku bilo zacrtano je i ostvareno. Sve što je nađeno trajno ostaje kao jedan dokument. Pozivam sve da pročitaju knjigu kako bi sami mogli prosuditi.
Dr. Brusić je naglasio kako autor otvara čitav niz pitanja, ali se i kritički svrće na ranije tvrdnje autora o ovom razdoblju. Istaknuo je izuzetnu opremljenost knjige.
Sam autor, dr. Marijanović, je napomenuo kako će za dva mjeseca biti deset godina od početka iskapanja. A u samim iskapanjima je sudjelovalo oko 250 studenata za koje je Marijanović kazao kako ova knjiga pripada i njima. Naime, studenti treće i četvrte godine arheologije su prošli kroz ovo nalazište u okviru terenske nastave.
– Na početku iskapanja sam imao visoka očekivanja. Međtim, s vremneom se ljestvica još više popela. Nađeno je oko 150 tisuća keramičkih ulomaka, pet tisuća kremenih nalaza. Dramatičan je odnos prema drugim nalazištima i mogu kazati kako Crno vrilo spada u najveća neolitička nalazišta.