Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hrvatska nematerijalna kulturna baština na listi UNESCO-a

Autor: Ante Rogić

16.03.2010. 23:00
Hrvatska nematerijalna kulturna baština na listi UNESCO-a

Foto: Tomislav JERAK



“Hrvatska nematerijalna kulturna baština na listi UNESCO-a” naslov je predavanja kojeg je Mirela Hrovatin održala jučer u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Predavanje je organizirala Družba braća hrvatskog zmaja, Zmajski stol u Zadru, a okupljenima se na samom početku obratio dr. Josip Faričić.
– Od posebnog je značenja voditi brigu o nematerijalnim kulturnim dobrima. Ta dobra nisu nimalo statična, te je izuzetno važno čuvati ih. To što su uvrštena na listu UNESCO-a je znak da hrvatska zajednica promišlja spoznaje i skrbi o dobrima, a s druge strane da je svijet prepoznao ta dobra, kazao je Faričić.
Mirela Hrovatin je napomenula kako je UNESCO tek 2003. donio Konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.
UNESCO je u svibnju 2001. godine proglasio 19 remek-djela usmene i nematerijalne baštine čovječanstva, gdje je posebno istaknuta njihova povijesna, umjetnička, etnološka, sociološka, antropološka, lingvistička i književna vrijednost i značaj za memoriju (zajedničke) nam baštine.
Hrvatska je kandidirala projekt ‘Istarski glazbeni mikrokozmos’ u sferi nematerijalne baštine, međuitim nije prošao kao ni ‘Čipkarstvo u Hrvatskoj’.
Hrvatska je 2008. prijavila 16 nominacija za reprezentativnu listu, a 2009. je sedam upisano na istu listu. Ove godine se još četiri evaluira, te jedan za listu ugroženih.