Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Nestali” Austrijanac pronađen i zatvoren zbog pedofilije

Autor: Suzana Bandić

16.03.2010. 23:00
“Nestali” Austrijanac pronađen i zatvoren zbog pedofilije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zadarska policija utvrđuje okolnosti tadašnjeg nestanka austrijskog državljanina i napuštanja Republike Hrvatske o čijem ishodu ovisi njegova eventualna odgovornost za trškove traganja


Iz PU zadarske danas su i službeno potvrdili da su od Interpola zaprimili službeni dopis kojim su obaviješteni da je 10. ožujka ove godine u Austriji pronađen austrijski državljanin Helmut Breit (68) za kojim je 24. rujna prošle godine započeta potraga, nakon što je navodno skočio u more sa trajekta Jazine koji je prometovao na redovitoj liniji Zadar-Preko.
U službenom dopisu Interpola navodi se da je Breit nakon pronalaska odveden je u zatvor pri zemaljskom sudu u Austriji gdje se protiv njega vodi kazneni postupak, a neslužbeno doznajemo kako je riječ o kaznenom djelu bludnih radnji nad maloljetnim osobama. Prema istom izvoru, upravo zbog izbjegavanja sudskog procesa i eventualne kazne, Brait je 24. rujna, navodno skočio preko ograde trajekta u more oko 23.45, odnosno petnaestak minuta nakon njegova isplovljavanja iz Preka.
– Policijski službenici PU zadarske utvrđuju okolnosti njegova tadašnjeg nestanka i napuštanja Republike Hrvatske – kazala je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske u kojoj do danas nije zabilježen ovakav slučaj.
Ukoliko se nakon kriminalističkog istraživanja utvrdi da je Breit lažirao svoju smrt odlučit će se i o eventualnim sankcijama obzirom na to da je potraga za njim na području zadarskog kanala trajala danima te da su u tu svrhu bile angažirane sve raspoložive snage i oprema, uključujući i najsuvremenije termovizijske kamere kojima se pretraživalo podmorje.
Tog 24. rujna, podsjetimo, Breit se sam ukrcao na trajekt u Preku u 23.30 sati, s naprtnjačom na leđima. Svega 15-tak minuta kasnije jedan je očevidac prijavio zapovjedniku broda da je u more skočila starija muška osoba nakon čega je trajekt prekinuo putovanje i započeo potragu, a odmah je obaviještena i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru u Rijeci.
Jedini trag koji je tada pronađen bio je ostavljeni ruksak uz ogradu broda s dokumentima i potvrdom hotela “Joso” u Sukošanu, gdje je Helmut Breit po svemu sudeći odsjeo dan ranije.