Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Plesom poboljšati kondiciju, izgled i samopouzdanje

Autor: Valentina Mlađen

16.03.2010. 23:00
Plesom poboljšati kondiciju, izgled i samopouzdanje


“Nauči biti” naziv je plesne radionice koja prošavši cijeli svijet i veći dio Hrvatske stiže i u Zadar. Naime, radi se o plesnim radionicama metode pokreta Gabrielle Roth, “5 Ritmova” te sličnih djelatnosti koje uključuju ples, pokret, glazbu, umjetnost, terapiju. Radionice organizira Udruga “Ples ritmova” s ciljem poboljšanja tjelesne kondicije, fleksibilnosti, izgleda, izdržljivosti, samopouzdanja i samoprihvaćanja. Također, prakticiranjem ovih radionica polaznici istražuju svoju kreativnost, uče nas upravljati ljutnjom, meditirati, umiriti um, ali i jednostavno se igrati.
Metodu “5 Ritmova” razvila je američka plesačica, kazališna redateljica, spisateljica, skladateljica i filozofkinja Gabrielle Roth. Čini ju jednostavna praksa pokreta, osmišljena da zadovolji potrebe vremena u kojem danas živimo. Metoda je za svakoga, bez obzira je li iskusan ili neiskusan plesač. Otvoreno je svim ljudima bez obzira na godine, oblik tijela, prijašnje iskustvo, kondiciju, spol, sposobnost, zanimanje, važna je samo vaša želja za slobodom i plesom. Metoda nema koreografiju i korake nego je bazirana na unutarnjem osluškivanju ritma vlastitoga tijela i uma.
Radionice “5 Ritmova” u Hrvatskoj se održavaju od 1998. godine i u organizaciji Udruge do sada se plesalo u Dubrovniku, Splitu, Visu, Sl. Brodu, Sisku, Osijeku, Varaždinu, Čakovcu, Rijeki, Puli, Karlovcu i Zagrebu. Plesne radionce u Zadar dovodi kao organizator, ali i kao dugogodišnji korisnik ove radionice, Biljana Šare, koja i sama u plesu sudjeluje već devet godina.
– Vrijeme i način mog života kao i odgovornosti prema obitelji ne dopuštaju mi često izbivanje i to je jedan od razloga zašto želim dovesti “5 Ritmova” u Zadar. Da plešem u gradu u kojem živim te također da dam neku vrstu poklona ovoj zajednici, osobito u stresnom vremenu u kojem smo se zatekli, rekla je Šare.
Prva od ovih radionica u Zadru održat će se 27. ožujka u prostoru male dvorane ŠRC Ravnice, preko puta Opće bolnice Zadar, u vremenu od 19 do 22 sata. Ako organizatori naiđu na dovoljan odaziv polaznika ove radionice bi se od jednovečernjih mogle razviti i zaživjeti i do jednodnevnih, ali i višednevnih seminara koji su praksa ovih radionica. Da bi se radionica održala i da dođu učitelji potrebno je minimalno 15 osoba koje sudjeluju u njoj, a 27. ožujka u Zadru radionicu će kao učitelj i trener voditi Damjan Makovec iz Slovenije.
Prije same radionice sljedeću srijedu, 24. ožujka, u Gradskoj knjižnici Zadar održat će se videoprojekcija “Val 5 Ritmova – metoda pokreta 5 Ritmova Gabrielle Roth”. Ulaz je besplatan, a na ovoj projekciji građani će se moći pobliže upoznati s ovom metodom i s onim što ih čeka na radionici.


 UDRUGA “PLES RITMOVA”


Udruga je osnovana u Zagrebu 2003. godine, a predsjednica je Silvija Tomcik Kelly. Ciljevi udruge “Ples ritmova” su: okupljanje, udruživanje i rad na zajedničkim ciljevima: profesionalnih učitelja metode pokreta Gabrielle Roth, “5 Ritmova”, te sličnih djelatnosti koje uključuju ples, pokret, muziku, umjetnost, terapiju, razvoj profesionalnog i svjesnog pristupa radu 5 Ritmova, koji podržava cjeloviti razvoj čovjeka te osobnu slobodu i odgovornost za vlastiti život, promoviranje važnosti kretanja i praćenja prirodnih ritmova za svakog pojedinca, ali i cijeli kolektiv, promicanje zdravog i kvalitetnog življenja, jačanje samosvijesti i samopoštovanja, razvoj kolektivne i pojedinačne svijesti o cjelovitosti tijela, srca, uma i duha te odgovornosti za zdravlje, promjene i vlastiti život.