Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Večer svih Zadrana

Autor: Ante Rogić

16.03.2010. 23:00
Večer svih Zadrana

Foto: Filip BRALA



“Večer Zadrana” naslov je još jednog u nizu ovogodišnjih koncerata Zadarskog komornog orkestra, održanog u ponedjeljak u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. U sklopu koncertne sezone, u produkciji klasične glazbe Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, uz Zadarski komorni orkestar kao solisti nastupili su Mario Šoša na glasoviru i Lucija Brnadić na violi, a sve pod ravnanjem Pavla Dešpalja.
Na rasporedu “Večeri Zadrana” bila su djela Sorkočevića, Mozarta, Hindemitha i Brittena. Koncert je otvoren Simfonijom br. 3 u D-duru Luke Sorkočevića. Trostavačne simfonije (brzi-umjereni-brzi), kakvu smo imali prilike slušati u ponedjeljak, su najzanimljivija cjelina u njegovu opusu. Poduži pljesak nije ni stao, a u dvoranu je skupa s mo. Dešpaljom ušao Mario Šoša. Koncert za glasovir i orkestar u A-duru KV 414 djelo je čija je prednost upravo skromnost instrumentacije. Naime, prvi je to u nizu od tri koncerta koje je Mozart izveo na svojim korizmenim koncertima 1783. Šoša za glasovirom i Zadarski komorni orkestar uz dirigiranje Pavla Dešpalja savršeno su se poklopili u izvedbi Mozarta, te ostavili publiku bez daha.
Uslijedio je nastup Lucije Brnadić, koja se predstavila u Hindemithovoj ‘Trauermusik’, djelu za violu solo i gudački orkestar, koje je skladatelj posvetio preminulom kralju Georgeu V. Lucija Brnadić svirala je u mnogim uglednim hrvatskim komornim orkestrima, a najdulji staž ima upravo u Zadarskom komornom orkestru u kojem započinje svirati kao najmlađa članica još 1992. godine.
Za kraj je ostao Benjamin Britten i Simple symphomy ili na hravtski Jednostavna simfonija. Britten se pri njezinom stvranju služio temama iz svojih dječačkih radova.