Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od siromaštva i nasilja do financijske i emotivne stabilnosti

16.03.2011. 23:00
Od siromaštva i nasilja do financijske i emotivne stabilnosti


Mi iz udruge B.a.B.e. imamo dugogodišnje iskustvo rada sa ženama, a ovaj projekt radimo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Kroz individualni pristup prema ženama, psiho-socijalnu mapu te rad sa socijalnim radnicima i psiholozima precizno ćemo utvrditi koji posao žene žele i mogu raditi, a nakon toga i stupiti u kontakt s poslodavcima, kazala je Suzana Kunac


Kako bi povećale izglede na tržištu rada,  žene koje su dugotrajno nezaposlene ili su žrtve obiteljskog nasilja i/ili primaju neki  oblik socijalne pomoći u  Gračacu je održana prezentacija projekta “Utiranje puta  od siromaštva i nasilja k financijskoj i emocionalnoj stabilnosti”. Ženama iz navedenih skupina ponuđene su usluge osobnog asistenta u  traženju zaposlenja, izrada  osobnih mapa kvalifikacija i  osobnog plana zapošljavanja,  informacije o dostupnim kvalifikacijama i poticajnim mjerama zapošljavanja, kao i usluge pravnog i psihološkog  savjetovanja te trening za stjecanje vještina potrebnih u  traženju zaposlenja. Korisnice  ovog projekta dobit će i mogućnost prekvalifikacije ili  dokvalifikacije u skladu s potrebama na tržištu rada, a broj  je ograničen na 60 žena.
Projekt provodi udruga  B.a.B.e. s partnerima, udrugama Delfin iz Pakrca, Zvonimir iz Knina te Općinom  Gračac. Uz predstavnike navedenih udruga i Općine  Gračac prezentaciji su nazočili i predstavnici HZZ-a,  Centra za socijalnu skrb, neki  od direktora općinskih tvrtki i  poduzetnika. Nešto više o  projektu govorila je Suzana  Kunac iz udruge B.a.B.e.
– Mi iz udruge B.a.B.e. imamo dugogodišnje iskustvo rada sa ženama, a ovaj projekt  radimo u suradnji s Hrvatskim  zavodom za zapošljavanje.  Kroz individualni pristup prema ženama, psiho-socijalnu  mapu te rad sa socijalnim radnicima i psiholozima precizno ćemo utvrditi koji posao  žene žele i mogu raditi, a  nakon toga i stupiti u kontakt  s poslodavcima, kazala je Suzana Kunac te dodala da je  njihova uloga i cilj u ovom  projektu dugoročno zaposliti  žene iz ciljanih skupina.
Projekt se provodi u šest  gradova – Zagreb, Knin, Pakrac, Šibenik, Gračac i Vukovar.
– Želja nam je razviti model  pružanja izravne pomoći u  traženju zaposlenja koristeći  postojeće kapacitete, ali i kroz  uvođenje novih, inovativnih  instrumenata za olakšavanje  pristupa tržištu rada. Održivost rezultata projekta, osigurat  ćemo time što će se modeli i  instrumenti osmišljeni za žene  žrtve nasilja moći primjenjivati u drugim zajednicama/gradovima i za druge  ugrožene skupine kojima je  otežan pristup tržištu rada,  poručile su članice udruge  B.a.B.e.
 Kako je napomenuto, istraživanja su pokazala da je  ekonomska situacija i materijalna ovisnost o partneru uz  broj djece svakako neki od  značajnih čimbenika zbog kojih se žrtve obiteljskog nasilja  ne odlučuju na prijavljivanje  nasilja i napuštanje nasilnika.  Stoga je ekonomska neovisnost ključni preduvjet za izlazak iz nasilja. Osnovni cilj projekta je uključivanje dugotrajno nezaposlenih žena žrtava  obiteljskog nasilja, korisnica  socijalne pomoći, na tržište  rada kao i stvaranje lokalnih  kapaciteta za povećanje zaposlenosti žena žrtava obiteljskog nasilja kroz uspostavljanje partnerstva i koordinacije  između javnih usluga, lokalne  vlasti, poslovnog i civilnog  sektora. Projekt financijski  podržava EU kroz četvrtu  komponentu IPA programa –  Razvoj ljudskih potencijala.
 


Prijave




Nezaposlene žene koje žele povećati svoje izglede na tržištu rada preko ovog projekta mogu se javiti Vesni Bogunović na broj telefona 091 5215809. Rok za prijavu je do 15. travnja, a broj žena je ograničen na 60. Prednost imaju dugotrajno nezaposlene žene, žrtve obiteljskog nasilja i one koje primaju neki oblik socijalne pomoći.