Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U utorak presuda za krivotvorene Gotovinine i Petračeve dokumente

16.03.2011. 23:00
U utorak presuda za krivotvorene Gotovinine i Petračeve dokumente


Nakon gotovo dvije i pol godine suđenja na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u utorak bi trebala biti objavljena prvostupanjska presuda optuženima za krivotvorenje dokumenata kojima su se u vrijeme bijega pred zakonom koristili general i haški optuženik Ante Gotovina te poduzetnik Hrvoje Petrač.
Od isprva troje optuženih, presudu bi od sutkinje Sande Bramberger Ostoić u utorak u 14 sati trebao doznati jedino drugooptuženi bivši policajac Salih Fazlić, s obzirom da je prvooptuženi Franjo Katavić u međuvremenu zatvoren u Austriji zbog šverca droge, dok je jedan od Gotovininih branitelja Marijan Pedišić preminuo.
Tužiteljstvo tvrdi da je u ljeto 2001. odvjetnik Pedišić umirovljenom policajcu Fazliću dao 2000 njemačkih maraka, Gotovinine fotografije i papir s osobnim podacima na ime Kristijan Horvat. Fazlić se nakon toga navodno obratio Kataviću, koji je za odbjegloga Gotovinu izradio lažnu putovnicu, osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu te međunarodnu novinarsku iskaznicu. Riječ je o dokumentima pronađenim kod Gotovine kada je u prosincu 2005. uhićen na Kanarskim otocima.Osim Gotovininih dokumenata u optužnici stoji da je, također u ljeto 2001., na isti način naručena i izrađena lažna putovnica za Hrvoja Petrača, koji služi šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u otmici sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca. Putovnica je bila na Petračevo ime i snjegovim podacima.
Suđenje koje je počelo u studenom 2008. jučer je okončano završnim riječima obrane i tužiteljstva, koje je za Fazlića zatražilo uvjetnu kaznu od godine dana, kao i za Katavićakojemu se sudi u odsutnosti.