Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadarska županija prošle godine povukla više sredstava od ostalih hrvatskih županija

16.03.2011. 23:00
Zadarska županija prošle godine povukla  više sredstava od ostalih hrvatskih županija


Riječ je o projektima kojima želimo poticati poduzetništvo u Zadarskoj županiji. Ove godine, plan iznosi 407,9 milijuna kuna. Potpore se dodjeljuju temeljem javnih poziva objavljenih krajem veljače, a traju 60 dana


Prezentacija potpora za malo i srednje poduzetništvo privukla je jučer  veliki broj poduzetnika u Razvojnu agenciju Zadarske  županije. Prezentaciju su  predstavili Ana Vincent Šepić  iz Ministarstva gospodarstva,  rada i poduzetništva i predsjednik uprave Hrvatske  agencije za malo gospodarstvo Tomislav Kovačević. Prema Operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2011. godinu,  prezentirani su trenutačno otvoreni natječaji za bespovratne potpore. Riječ je o projektima: Jačanje konkurentnosti malog gospodarstva,   Inovacijom do konkurentnosti, Gazele, Poduzetništvo  žena, Poduzetništvo mladih,  početnika i osoba s invaliditetom,  Klasteri – udruživanjem do uspjeha, Zadružno  poduzetništvo, Razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta,  Poduzetništvo u kulturi, Projekt Dokvalifikacija i prekvalifikacija u obrtništvu, Projekt Jačanje međunarodne  konkurentnosti, Projekt Internacionalizacija hrvatskog  gospodarstva.
Povučeno oko 8  milijuna kuna
Riječ je o projektima kojima želimo poticati poduzetništvo u Zadarskoj županiji.  Ove godine, plan iznosi 407,9  milijuna kuna. Potpore se  dodjeljuju temeljem javnih  poziva objavljenih krajem  veljače, a traju 60 dana. Najjači poticaji idu za jačanje  konkurentnosti, za izgradnju  poduzetničke infrastrukture,  točnije poduzetničkih zona.  Potpore idu i u financiranje i  obrazovanje i predpristupne  fondove IPA-e. O području  obrazovanja financira se poduzetnička infrastruktura kao  što su regionalne razvojne  agencije i poduzetnički inkubatori, rekla je između ostalog  Ana Vincent Šepić.
Iako se jučer nije mogao  dobiti konkretan odgovor na  pitanje koliko će od 407,9  milijuna kuna pripasti Zadarskoj županiji, direktorica  županijske razvojne agencije  Sanja Peričić je rekla da je  Zadarska županija prošle godine povukla više sredstava  iznad prosjeka ostalih hrvatskih županija.
U kategoriji poduzetništva  povučeno je između 7,5 i 8  milijuna kuna. Uz to su išla  sredstva i za potporne institucije, za subvencioniranje kamata na subvencionirane kredite i za poduzetničke zone.  Od ukupnog broja od 204  zahtjeva za potporama koji su  išli iz kategorije malog i srednjeg poduzetništva, 169 njih  je pozitivno ocijenjeno. Ti svi  zahtjevi nisu realizirani, ali 68  poduzetnika koji su zatražili  potpore ispunjavalo je uvjete,  rekla je direktorica ZADRA-e Sanja Peričić koja je  naglasila da su najpesimističniji u tome oni koji nikad  nisu podnijeli zahtjev, misleći  da nemaju šanse.
Više od 90 posto  zahtjeva pozitivno  ocijenjeno
Po Peričićevoj, realnost govori drugačije, a najviše zatjeva bilo je iz trgovine, ugostiteljstva, ali manje iz proizvodnje.
Međutim, više od 90 posto  svih zahtjeva proizvodnih subjekata, naglašava Sanja Peričić, su pozitivno ocijenjeni.  No, Sanja Peričić na izravno  pitanje nije mogla izraziti optimizam da će se i ovakvim  poticajnim mjerama zaustaviti trend zatvaranja trgovina  u Zadru, ali da su potpore  namijenjene onim poduzetnicima koji nisu u poteškoćama kako bi ubrzali  svoj rast.
Voljela bih da više naših  poduzetnika bude u kategoriji  gazela, da ostvaruju viši rast  od 30 posto u proizvodnji u  razdoblju prethodne dvije godine i da imaju značajan izvoz.  Nažalost, prošle godine takvih  u malih i srednjih poduzetnika u Zadarskoj županiji nije  bilo, rekla je na kraju Sanja  Peričić s nadom da će barem  netko od mnoštva poduzetnika koji su jučer pohodili  ZADRA-u, postati gazela za  2011.