Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Meditacija nema veze s hipnozom ili magijom

16.03.2012. 23:00
Meditacija nema veze s hipnozom ili magijom


Naglasivši da je meditacija idealan tretman pomoću kojeg se možemo odmoriti, opustiti i napuniti energijom, Lise je upoznao okupljene s pogodnostima ove tehnike


U Sveučilišnoj knjižnici “Citadela” održana je promocija knjige Swamija Urgaye i Kristine Babić “Duboka meditacija”. O knjizi je nazočnima govorio Ivo Lise, učitelj Programa božanskog zdravlja.
Meditacija jako raširena
– Knjiga “Duboka meditacija” je namijenjena svim ljudima, bilo da se bave umjetnošću, filozofijom ili znanošću. U knjizi smo željeli pokazati i demonstrirati na vrlo jednostavan i koncizan način kako pojedinac vlastitim radom i ispravnom edukacijom može postići sve što god poželi. Danas je meditacija jako raširena i mnogo ljudi svakodnevno prakticira meditaciju, ali malo tko zna njeno pravo značenje i djelovanje te se sama meditacija često krivo tumači i prakticira. Bitno je da znate da ona nije isključivo plod iskustava dalekih kultura s istoka, već da se sama meditacija prakticirala i znala na cijelom kontinentu i kroz cijelu povijest. Ovo je tehnika koja nema veze s hipnozom ili magijom, već njeno djelovanje ima odlike koje djeluju poput psihoterapije na naš um i tijelo dovodeći duh u stanje sreće, ispunjenosti i beskonačne kreativnosti, kazao je Lise koji je ponudio i definiciju samog pojma meditacije.
– Jednostavno rečeno meditacija je tehnika samorazvoja svijesti, ona ne pripada nekoj sekti ili religiji. Meditacija se kao tehnika zna i prakticira otkad postoji svijet i čovjek. Postoji puno različitih načina i vrsta meditacije. Ona koja je ovdje objašnjena je meditacija na mantru ili određeni zvuk koji je prikladan određenoj osobi. Naša stvarnost se sastoji od dvije razine postojanja – apsolutne i relativne. Apsolutna razina je kreativna inteligencija ili energija koja je izvor sveg postojanja, prirodnih zakona i nas samih, ono je naš bitak. Relativna razina je promjenjiva stvarnost materije u kojem se osjećamo odvojenim od sebe i onog što nas je stvorilo. Dinamičnost relativnog svijeta je uzbudljiva i zanimljiva, ali prazna ukoliko nemamo stabilnost i mirnoću apsolutne razine. Zato je veoma bitno spojiti obje razine stvarnosti kako bi postigli potpunu punoću života. Ovdje stupa na snagu meditacija. Meditacija je ta koja nas povezuje s vlastitim bitkom i iznosi beskonačno polje unutarnjeg svijeta u aktivnost i svakodnevni život. Izvođenjem meditacije 20 minuta ujutro i navečer dat će nam osvježenje i energiju dovoljnu za cijeli dan. Ovo je jednostavna, praktična tehnika putem koje ćemo razviti vlastiti potencijal, ojačati fizičko i psihičko zdravlje i postići unutarnji mir, istaknuo je Lise, koji je govorio i o utjecaju meditacije na psihologiju i fiziologiju.
Idealan tretman
Naglasivši da je meditacija idealan tretman pomoću kojeg se možemo odmoriti, opustiti i napuniti energijom, Lise je upoznao okupljene s pogodnostima ove tehnike u uklanjanju stresa i napetosti, usporavanjem stope metabolizma, regeneriranjem živčanog sustava, smanjenjem proizvodnje mliječne kiseline, regeneracijom endokrinog i živčanog sustava, oslobađanja od depresije, povećanja radnog elana, oslobađanja od loših navika te povećanjem memorije, kreativnosti i inteligencije. Na kraju je Lise iznio i poruku sa zadnje stranice ove knjige:
– Ja sam dijete univerzuma i naslijedio sam svo božansko zdravlje i neograničeno materijalno bogatstvo. Ja sam spiritualno biće koje je blagoslovljeno svime. Ja sam čist, savršen, širok, besmrtan i slobodan. Ja sam prosvijetljen sa svjetlom istine i očekujem savršenstvo u svemu. Ja sam slobodan od praznovjerja i neznanja, ispunjen snagom, hrabrošću i odlučnošću. Ja mogu sve na ovom svijetu, ja sam savršeni majstor i vječno mirno jastvo.